На официалния сайт на Софийска област ще бъдат представени всички природни забележителности и защитени зони, които се намират на територията на областта.
Инициативата бе обявена от Ирена Петкова, началник сектор „Екология и опазване на околната среда” към Областната администрация, по време на срещатата на еколозите от Софийска област, която се проведе на 17 септември в Драгоман.
 Целта на ициативата е да се популяризират природните ни забележителности, уникалните природни места и съхраненото биоразнообразие.
По-късно еколозите от Софийска област посетиха мобилната клиника - кастрационен център на фондация „Четири лапи”, която в момента работи по проект с Община Драгоман. Експертите имаха възможност да наблюдават работата на екипа, да разгледат клиниката, автомобила и клетките, в които кучетата се настаняват след кастрацията, престояват 24 часа и после се пускат. Съгласно българското законодателство това са задължителните действия, които общините трябва да предприемат за ограничаване броя на безстопанствените кучета.
Д-р Марина Иванова, ръководител проекти „Грижа за бездомните животни” от фондацията, представи пред еколозите от общините реда и условията мобилният екип на фондацията да посети дадена община и да се погрижи за кастрацията, лечението и обезпаразитяването на бездомните животни. Тя добави, че екипът извършва и безплатна кастрация на домашните кучета.