Вчера Етичната комисия по баскетбол реши, че налага глоба от 500 лева на БК Балкан. Поводът - доклад на дежурния комисар на мача в Плевен между Спартак и Балкан. Васил Гъдев. Причината -  хвърлени предмети и обиди от страна на на публиката към съдии и играчи на съперника по време.

За хвърлените монети глобата е 250 лева, за т.нар. обиди - още толкова. Решението на Етичната комисия звучи странно. Защото същият този Васил Гъдев нито  е описал какви точно обиди са използвали нашите фенове, нито пък е споменал нещо за държането на плевенската публика, на няколко пъти сипеща обиди и вдигаща гора от средни пръсти към тях, да не говорил за средния пръст, който играчът на Спартак Тодор Тодоров показа на дошлите от Ботевград зрители.

Вчера президентът на Балкан Иван Гавалюгов бе привикан на заседанието на комисията, където му бе съобщено наказанието. Той показал на нейните членове специално изработения клип, в който изпъкват не само очевидните пропуски на реферите в ущърб на Балкан, но и средният пръст на Тодор Тодоров към публиката на Балкан.. Това не ни интересува, отсекли етичните блюстители със средна възраст около 70 години,  ние се основаваме единствено на сигналите на дежурния комисар.

Наказанието е второ поред, първото бе само мъмрене и затова се е стигнало и до парична санкция, обяснили му още от комисията. Очевидно целта на тази комисия, която е към баскетфедерацията, да налага предимно глоби, не обаче и да взема други мерки за недопускането на пошли издънки по време на баскетболен мач.

Публикуваме пълни текст на протокола на Етичната комисия.

ПРОТОКОЛ No 12

От проведено редовно заседание на Етичната комисия при Българската федерация по баскетбол на 21.02.2011 г. от 12.00 ч.

Участват:

Иван Евстатиев, Людмил Нейков, Станко Стоянов и Артеник Арабаджан

Дневен ред:

1.     По писмен доклад на Васил Гъдев – дежурен представител на срещата от НБЛ „Спартак” – „Балкан”, проведена на 13.02.2011 г. в град Плевен „По време на срещата привърженици на отбора на „Балкан”, около 50-60 зрители, подкрепяни от ударен инструмент /тъпан/, разположени в близост до отборната скамейка от лявата страна на секретарската маса зад коша се държаха невъздържано към състезатели и съдии и ги обиждаха с неприлични думи”...              

Решение:

     След като се запозна с доклада на дежурния представител и изслуша обясненията на Президента на БК „Балкан” г-н Иван Гавалюгов /предложил на вниманието на комисията и обработени клипове на епизоди от срещата, демонстриращи пропуски на съдиите/, на основание чл. 5, т. 3 и т. 4 от Кодекса за етично поведение на БФБ и във връзка с чл. 13 от Правилника за дейността комисията, наказва БК „Балкан” с глоба в размер на 500 /петстотин/ лв.