С какви проблеми на хората най-често се сблъскахте за стоте дни, през които сте национален омбудсман?
- Най-често в приемната ми идват бедни и пенсионери. Жалват се за пенсиите, за парното, за тока, за водата, за ужасяващата процедура по издаване и подновяване на решенията на ТЕЛК. Идват от нужда. Личният контакт понякога решава проблема, дори без задълбочени проверки, без заключения от експерти. Хората се успокояват, че са чути. Някои от тях идват да споделят не само техни проблеми, но и глобални. Работя много активно с неправителствените организации - те знаят интересите на отделни групи хора. Например преди дни направих кръгла маса за болничните настоятелства - предвидени са в Закона за лечебните заведения. Има възможност собственикът на болницата да учреди такова настоятелство от видни общественици, представители на неправителствените организации. Трябва да има граждански контрол над болничните заведения с ограничен достъп - психиатричните клиники са такива. Имах среща с представители на Българския лекарски съюз, която роди идеята за провеждане на кръгла маса през март за отношенията лекари - пациенти и лекари - държава. Сега трябва да говорим за проблемите в здравеопазването, защото ако се пропусне моментът за реформа, процесът ще тръгне необратимо надолу. Трябва незабавно да спрем този тон на омразата, който понякога надделява. На срещата с БЛС бяха поставени въпроси и за случая с медиците от Горна Оряховица и за тези от Благоевград. Обърнах се към главния секретар на БЛС д-р Димитър Ленков и му казах - нека тези лекари, които се чувстват засегнати и с нарушени права, да заповядат при мен и аз ще направя проверки. Просто трябва да бъда сезиран от тях.
- Един от съществуващите проблеми на хората е с монополистите. Какво ще направите в тази насока?
-  Голям процент хора, които идват при мен, се оплакват от монополистите, включително и от мобилните оператори. Понеже хората се вдигнаха срещу тях, регулаторните органи започнаха да работят по-твърдо. Изявил съм моята явна подкрепа към движението на потребителите на мобилни услуги да бъда гарант по споразумение между потребителите и мобилните оператори. Нашите права са в нашите ръце. Поощрявам гражданите да бъдат активни.
- За какво последно сезирахте Конституционния съд?
- За текстове от чл. 75 на Закона за българските лични документи. Не може едно основно право на хората - на придвижване, да се ограничава по икономически съображения. Има много механизми, които да накарат гражданина да си плати задълженията. А освен това, когато човек има свобода на придвижване, може да си реши и икономическите проблеми - той може да си намери работа в друга държава и по този начин да бъде много по-платежоспособен, отколкото ако в България е безработен. Много състави на ВАС вече прилагат директно европейското право, а не българския закон. Това показва, че тези разпоредби са наистина ненужни и моля Конституционния съд да ги обяви за противоконституционни.