Към края на следващата година Andoid - мобилната операционна система на Google - ще завладее половината смартфони, прогнозира Гартнър. 49% от новите "умни" телефони ще работят под управление на Android, според анализаторската компания.

През миналата година системата на Google имаше дял от 22,7%, а през 2011 г. се очаква тя да бъде инсталирана на 38,5% от продаваните смартфони. Ръстът в проникването на Android ще продължи до към 2015-2016 година, когато половината от всички нови смартфони ще разчитат на отворената платформа.

Същевременно, Гартнър прогнозира постепенно отслабване на позициите на епълската iOS. Делът й на пазара за смартфони ще падне от 19,5% през тази година до 17% към края на 2015.

Анализаторите от Гартнър дават по-оптимистична прогноза за Windows Phone 7, отколкото техните колеги от ABI Research. Докато ABI отрежда само 7% дял на WP 7 след пет години, то Гартнър твърди, че още през 2012 г. операционната система на Microsoft ще се приближи плътно до BlackBerry OS (12,5%), а към края на 205 г. ще заеме 20% от пазара на смартфони.

Google обаче има да решава сериозен проблем с фрагментацията на Android, породен от многото версии на системата и многото производители, които я адаптират и ползват в свои устройства. Според скорошно проучване на Baird, от фрагментацията на Android се оплакват 86% от разработчиците на приложения за гугълската ОС.

Друга пречка за развитието на системата са патентните претенции на различни компании към кода на Android. Но Google е на път да реши в голяма степен този проблем, като изкупи портфолиото от над 6000 патента на банкрутиралата Nortel Networks за сумата от около 900 милиона долара.