Въпреки целия шум и внимание около смартфоните, както и множеството приложения, създавани специалноза тях, те не са най-желаното мобилно устройство от потребителите, пише kaldata.bg.

До това заключение се стига от едно от проучванията на екипа в Compete.com. Изследването сочи, че по-голяма част от аудиторията все още има скромни желания в нуждата си да задоволи потребността си от комуникация. Над 65 % от взелите участие в анкетата заявяват, че биха предпочели някой по-опростен като дизайн и интерфейс телефон пред суперустройство, способно на какви ли не опции и функции.

По въпроса за интернет връзката, доста малка част от потребителите споделят, че нямат против мобилните им телефони им да осигуряват достъп до мрежата и до социалните мрежи.

„Нямат против" очевидно не говори за силно желание или пристрастеност към сърфирането в интернет чрез мобилни устройства.

Compete.com твърдят, че отдадените предпочитания към GSM апаратите пред смартфоните се дължи на няколко основни причини.

Главната сред тях е прекалено високата цена на смартфоните - тя дори e определяна като недопустима. Освен това, ако си купите смартфон, сте задължени да преминете към нов, много по-скъп тарифен план. А и дори онези устройства, които използват Wi-Fi връзка за прикачване на други устройства към тях безжично, трябва да плащат допълнителнo за тази екстра.

Друг довод, който участниците в проучването са дали е, че няма сигурност дали един смартфон ще може да предложи повече функционалност, която да е по-полезна в сравнение с един обикновен телефон с браузър, GPS, камера, MP3 плейър, и цветен екран.

Нещо повече - за успееш да се справиш с интерфейса на някои смартфони, понякога наистина се изискват повече познания в новите IT технологии. Част от обикновените потребители все още нямат такива и не намират за необходимо да се сдобиват с тях и да се затормозяват излишно.