Тригодишно японче, чието сърце спряло да бие за 10 минути след падане в замръзнало блато, е оживяло по чудо. Това обявиха от болницата, в която е лекувано детето.

На 2 януари момчето паднало в блато в централната част на страната, където семейството му прекарвало новогодишните празници.

Баща му успял да го извади от дълбочина 1,6 м, но сърцето и белите му дробове не функционирали, а телесната му температура била 28 градуса, обясниха в комюнике от детската болница в Шизуока.

Сърцето спряло за 10-30 минути, но още докато го пренасяли с линейката, то отново започнало да тупти, информира БГНЕС. Това обаче било само първото чудо.

По принцип при спиране на сърдечната дейност за повече от 3 минути в мозъка настъпват необратими поражения, но благодарение на състоянието на хипотермия мозъкът останал нeпокътнат. Така се стигнало до второто чудо - след настъпилата кома детето постепенно започнало да отваря очи, познало родителите си, жизнените му функции се възстановили напълно и то вече е изписано от болницата.