Предвиден е засилен контрол за нарушения и заснемане с видеокамери от полицията

Във връзка с предстоящите абитуриентски балове ГД „Охранителна полиция” е набелязала конкретни мерки за опазване на обществения ред, сигурността и, безопасността на движението по пътищата.
Организират се срещи с училищните ръководства и органите на местно самоуправление за съвместни действия и при провеждането на абитуриентските балове и публичните прояви, свързани с честването на Деня на българската просвета и култура.
Създадена е организация за максимално ефективно използване на полицейските сили от РУП по места, като приоритетно те ще бдят за реда в районите на училищата, където ще се събират повече автомобили с абитуриентите, маршрутите на придвижването им и местата на баловете и тържествените чествания.
Проверяват се увеселителните заведения /ресторанти, барове, дискотеки, клубове и др./, като специално внимание се обръща на пропускателния режим за да не бъдат допускани хора с огнестрелно оръжие, агресивни, в нетрезво състояние или употребили наркотици. В тази връзка са проведените срещи и с ръководители на частни охранителни фирми, като са уточнено взаимодействието и своевременния обмен на информация с териториалните полицейски структури.
Засилен е контролът по отношение пренасянето, законната употреба и съхранението на огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, за да се избегнат инциденти и нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места.
Създадена е организация за безопасността и сигурността на движението по автомагистралите, пътищата и вътрешноградската пътна мрежа. Активният превантивен контрол е насочен към организираното придвижване на абитуриенти и придружаващите ги преди и след приключване на баловете в нощните часове. При необходимост ще се организира съпровождане с полицейски автомобили на колони от автомобили с абитуриенти и придружаващите ги коли.
При организирани екскурзии, съвместно с училищата и организаторите, се уточняват местата, където ще пребивават празнуващите и маршрутите за придвижването им. Служители на „Пътна полиция” извършват проверки за техническата изправност на автобусите и инструктират водачите.
Създадена е организация за документиране с видеокамери на превозването на абитуриенти и на водачите на автомобили, извършили нарушения, ще бъдат налагани санкции съгласно ЗДвП.

“Пътна полиция” припомня, че най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години са настъпили след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост шофьори.
За да не се стига до пътни инциденти, отговорността е и на родителите, на абитуриентите, на техните приятели и близки.

„ПЪТНА ПОЛИЦИЯ” ПРИЗОВАВА АБИТУРИЕНТИТЕ:
- Шофьорът ви да е трезвен и да шофира безопасно. Ако все пак не успеете да въздействате и той се изкуши от алкохола, не се колебайте да потърсите съдействието на приятели, роднини или близки.
- Не се показвайте от прозорците и люковете на автомобилите по време на движение, не размахвайте балони, бутилки, видеокамери и фотоапарати – това носи голям риск.
- След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, гостувания в домове и др. Често това е опасно и може да завърши трагично поради превишена скорост и неадекватност от повече емоции, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето.
- Ако Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, в никакъв случай не употребявайте алкохол. Не се поддавайте и на провокациите за състезание с другите автомобили. Спазвайте правилата за движение – не превишавайте скоростта, не преминавайте при червен сигнал на светофара, не отнемайте предимство на кръстовище и др.

Препоръки към РОДИТЕЛИТЕ:
- Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират.
- По-добре е зад волана да бъдете тъкмо Вие или Ваш близък приятел, когато пътувате от дома до училището, до дома на класния ръководител или до мястото на абитуриентския бал.
- Предупредете водача на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушенията и заснемането с видеокамери от полицията.
- Помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях.