Инициативата „Салон на изкуствата 2011” на Исторически музей – Ботевград бе открита официално днес с изпълнения на новосформирана певческа формация. В състава на групата влизат: Лъчезар Кръстев, познат като Джони, Павел Павлов и Иван Иванов – Боженски. Тримата мъже изпълниха песни по лирични стихове на ботевградския поет Георги Наков – Северов и музика на композитора Стоян Димитров, който твори и обучава таланти в нашия град. Приятна изненада за всичи присъстващи беше най-новата песен на групата - „Ботевград”, посветена на Историческия музей. Тя е по текст на писателя Мико Дончев и музика на Стоян Димитров.
Песента веднага завладя публиката със своята мелодичност, ритмичност и съвременно звучено. Групата, която я изпълнява, все още си няма име. Затова директорът на Историческия музей Тодорка Коцева я представи с работното име „Приятели на музея”   

„Групата бе създадена през миналата година по идея на композитора Стоян Димитров. Нямаме самостоятелни участия до този момент. Може би това е причината да останем незабелязани, каза Джони пред наш репортер. – Членовете на групата са познати на ботевградската публика, с изключение на Иван Иванов – Боженски. Той е работил дълги години в Белгия и наскоро се завърна оттам. Преди да замине в чужбина е свирил по ресторанти в Ботевград, във филхармонията в Русе. В момента е музикант в духовия оркестър на града. Свири на тромпет и пее много хубаво. От миналата седмица се присъедини към нас. Друго любопитно за Иван Боженски е, че пише книга. Има две издадени – „Сънят на Мира” и „Топ репортаж 2193”.  Боженски е син на учителката Петрана Василева”, сподели още китаристът.
Групата все още не може да се похвали с богат репертоар, но работи по въпроса. За това се грижи Стоян Димитров. „Първоначалната ми идея беше да привлеча тримата мъже към октета при читалище „Христо Ботев”, но тъй като те могат да пеят и да свирят на различни инструменти, реших да им поставя отделна задача. Така създадохме новата певческа формация”, разказа композиторът.
Стоян Димитров е завършил хорово дирижиране в София. Работил е с военния ансамбъл, с хора на БНР, със самодейни състави в София и други градове в страната. Между временно пътува и до Ботевград. В СПУМ „Вълко Радински”, сега ТПГ „Стамен Панчев”, създава народен хор, който печели сребърен медал на републикански конкурс и много други отличия. Желанието му да направи училище за народни инструменти в Годеч, където има вила, не се сбъдва и той отново идва в Ботевград. Тук създава ансамбъл за народни песни и музика към ОУ „Васил Левски” и хор на учителките. Творческият му път остава свързан с нашия град. Сега Стоян Димитров ръководи мъжкия октет при читалище „Христо Ботев”, групата за народни песни при ОУ „Васил Левски” и новата певческа формация. Напоследък все по-често пише музика по стихове на ботевградски поети. Така се роди и песента „Ботевград”, чийто текст публикуваме:

За теб са тези стихове, мой Ботевгград!
За теб ще пея докато те има.
Не за отплата – премного съм богат
С това, че в теб живея, че те има.

Нали заедно растяхме през годините
и в радостни, и в тревожни дни.
Ей, Богу, как стана тъй, че се разминахме –
Аз остарявам, а Ти все по-млад и по-красив.

Но се гордея с Теб, че не остаряваш,
а не забравяш миналите дни.
Гордо Ботевото знаме днес развяваш,
Славиш синовете си – нашите деди.

Ето, отново, препълнен ни събра площада.
Врати отваря нов символ на града:
Какъв палат! Какъв чудесен храм на паметта!
А всевишният ни ръсеше със светена вода.

Тук вековете идват при днешният ни ден,
Вечно съпричастен с народната съдба.
На Левски, Ботев, с идеите сроден,
Градиш, твориш и процъфтяваш, Мой Ботевград!