Най-добрата ни тенисистка Цвети Пиронкова приключи участието си в тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

В среща от четвъртфиналната фаза на надпреварата българката отстъпи с 1:2 сета пред Петра Квитова, в отделните части 3/6, 7/6, 2/6, но напусна най-престижната надпревара с гордо вдигната глава и оставяйки много приятно впечатление с изявите си през последните десетина дни.

Началото на двубоя бе изцяло са чехкинята, която започна да притиска Цвети още от първия удар, стигна до ранен пробив и до края на сета не позволи на нашата състезателка да застраши преднината й.

За огромно съжаление в тези минути изглеждаше така сякаш българката няма отговор на агресивната игра на Квитова, но това коренно се промени във втория сет, когато Пиронкова най-накрая се оттърси от напрежението и започна да показва своите способности.

След два трудно спечелени сервис гейма Цвети най-накрая стигна и до пробив в подаването на чехкинята и поведе с 4/2, но Квитова отговори подобаващо и спечели следващите три гейма, като принуди българката да сервира за оставане в турнира.

Цвети демонстрира стабилна психика и успя да се добере до тайбрек, в който въпреки че изоставаше с 1:4 стигна до впечатляващ обрат и след 7:5 възстанови статуквото на корта и изкара усмивките на лицата на всички, които стискаха палци за нея в този четвъртфинал.

Заключителният трети сет отново започна с ранен пробив за Квитова, който според самите думи на чехкинята се е оказал ключов за крайния изход на двубоя, и въпреки усилията на първата ни ракета преднината на чехкинята не успя да бъде заличена и така Цвети се прости с надеждите за втори пореден полуфинал на “Ол Инглънд клъб”.

Статистиката от срещата:

 

Квитова

 

Пиронкова

60

1-ви сервис %

63

9

Асове

1

5

Двойни грешки

3

24

Непредизвикани грешки

18

54

Уинъри

10

 6/10

Възможности за пробив

 2/3

 

Времетраене: 2.01 ч.