От 20 до 30 години лишаване от свобода е поискал от съда представителят на ранения при банковия грабеж в Сливен охранител - адвокат Иван Благоев.

Простреляният Станчо Станчев е конституиран като частен обвинител по делото. Съдът е приел иска за 500 000 лева нанесени имуществени и неимуществени вреди, но едва от присъдата ще стане ясно дали ще удовлетвори иска и в какъв размер ще бъде обезщетението.

Адвокат Галина Нейчева отклони иска за нанесени имуществени и неимуществени щети на петте заложнички с мотив, че те биха затруднили хода на делото. Според адвокат Благоев тежестта на деянието е голяма и справедливостта изисква наказание от доживотен затвор. Тъй като делото се гледа по съкратената процедура и обвиняемият е направил признание, това е невъзможно, и съдът би трябвало да назначи срок за лишаване от свобода, но да признае, че наказанието би трябвало да е по-тежко.

Защитата на грабителя Стефан Стефанов - адвокат Марин Марковски оспорва правната квалификация на предявените обвинения. Той настоява, че е нямало опит за убийство на охранителя, защото Стефанов е имал възможността да го убие, но не го е направил. Освен това адвокат Марковски настоява грабежът да бъде тълкуван като опит за грабеж, защото сакът с парите така и не е бил изнесен от банката, въпреки че Стефанов е имал възможността да го направи, възползвайки се от това, че държи заложници.

Това според адвокат Марин Марковски дава основания правната квалификация на деянията да бъде променена. Общо девет обвинения са повдигнати срещу Стефан Стефанов, който на 23 март влезе въоръжен в клон на „Инвестбанк” в Сливен и държа там петима служители като заложници.