ПГТМ „Христо Ботев” е сред училищата, в които днес се провежда първи кръг на националното състезание „Иновационен лагер 2011-2012 г.” В него участват 30 възпитаници на учебното заведение, разпределени в 6 отбора. Всеки участник е получил сертификат за участие от Джуниър Ачийвмънт, България и Майкрософт - България, които са съответно организатор и спонсор на националния конкурс.  
В момента учениците решават казус, зададен от Майкрософт тази сутрин. Те трябва да разработят и рекламират продукт или услуга, които да не изискват големи инвестиции, да са предназначени за широк кръг потребители и да може да се продават само онлайн /да не се изисква да бъдат пипнати или опитани, за да бъдат купени/. Препоръката на организаторите към участниците е да работят в екип, но да уважават индивидуалното мислене на всеки.
Защитите на разработките ще започнат от 13.30 часа в учебното заведение. Жури от учители ще извърши класирането на локално ниво. Победителите ще представят училището в следващия кръг на конкурса „Иновационен лагер 2011 – 2012 год.”.
Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт – Янг Ентърпрайз Европа (JA-YE Europe), който мотивира младите хора от 15 до 18 години да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда и така развива тяхната предприемаческа нагласа. По време на лагера учениците се събират, за да разискват конкретно бизнес предизвикателство и да генерират идеи, които биха разрешили поставения казус.