Невероятен скандал се развихри около двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева и българската федерация.

Родната централа по спортна стрелба е взела решение да изключи от редиците си клуба на Гроздева точно два дни преди да замине за европейското първенство в Унгария, съобщава "Блиц".


 Скандалното решение принадлежи на шефът на БФ Стрелба Камен Шишманов и на Нонка Матова, които с пълномощни са гласували от името на други трима членове на управата.

Отсъстващите обаче не са били наясно, че гласовете им ще се използват за подобно нещо, а Николай Даскалов е подал оставка като член на УС в знак на протест.

"Махат ни, защото си търсим правата. Не се е случило да поискаме полагащите се за подготовка пари и да са ни дадени без разправии.

Трябваше всеки път да ходя при зам.-министър Лазар Каменов. Четири месеца след нормалното време Шишманов прие клуба ни, а сега за 1 секунда го изхвърли.

Поводът е, че Мария не участвала във вътрешно първенство. Има такава точка в устава, но тя е за клубове със съмнителна дейност.

А Гроздева спечели олимпийска квота за България. Това е поредната гавра с нас. Искат да ни унищожат и психически", коментира Валери Григоров, който е трньор и съпруг на шампионката.

Решението клубът на Гроздева да бъде изхвърлен от федерацията е било взето в точка "Разни" по време на заседанието на УС.

"За мен това не е правилно, тъй като отстраняване на даден клуб не може да мине в точка "Разни".

С това трябва да бъдат запознати членовете на УС, а трима от тях бяха дали само пълномощно и не знам дали въобще са знаели, че ще бъде взето такова решение", заяви координаторът на националния отбор по стрелба Димитър Тодоров.

Коя е Мария Гроздева?

Мария Гроздева е олимпийска шампионка на малокалибрен пистолет от Сидни 2000, има и два бронзови медала на пневматичен пистолет от Барселона 1992 и Атланта 1996.

На Олимпиадата в Атина 2004 Мария Гроздева спечели втора олимпийска титла - в стрелбата с пневматичен пистолет от 25 метра. Три дни по-рано тя завърши трета на пистолет от 10 метра.

Мария Гроздева стана най-титулованата българска спортистка с 5 медала от Олимпийски игри.

В колекцията си тя има и девет европейски титли. Притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет.

През 2008 година Мария Гроздева спечели бронзов медал на финала за Световната купа в Банкок в дисциплината малокалибрен пистолет от 25 метра.

Тя бе определена за най-добър спортист на Балканите за 2004 година в анкетата на Българската телеграфна агенция. Удостоена е със званието почетен гражданин на Атина.

Мария Гроздева получи наградата за Спортист №1 на България за 2004 година, а за треньор №1 на годината беше избран съпругът и личен треньор на Мария Гроздева - Валери Григоров.