Красимир Живков: Изграждане на път през Златишкия проход е от изключително значение за развитието на регионите

Областният управител на Софийска област  Красимир Живков участва в първото заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура при президента.
Съветът за развитие на регионите и национална инфраструктура  започна дебати за търсене на обществен и политически консенсус по приоритетите в стратегията за развитие на България до 2020 г.
Красимир Живков постави въпрос от изключителна важност за свързване на Северозападна и Южна България, а именно изграждане на път при „Златишкия проход”.
С определящо значение за Софийска област е развитието и модернизацията на местната и регионална транспортна инфраструктура, което напълно съответства с националния приоритет. Строителство на четирилентов път Ботевград – Мездра започва през тази година, сподели  Живков. Областният управител добави, че пряк ефект Софийска област ще усети от изграждането на ЖП линията Септември – Елин Пелин – София – Драгоман, която преминава през територията на областта. Това освен увеличеният пътнико и товаропоток с пряк икономически ефект за областта, ще доведе до създаване на допълнителни работни места по време на изпълнение на проекта, което пък ще повиши заетостта и ще доведе до намаляване на безработицата в Софийска област.
През следващия програмен период трябва да се отдели значимото внимание и на първостепенни пътища, които не са предвидени за финансиране по Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие, но са ключови както за населените места в областта, така и за транзитния трафик през областта и като такива много от тях задължително трябва да бъдат рехабилитирани или разширени. Такива са пътят Ихтиман – Самоков – Дупница, който е връзката между АМ „Тракия” и бъдещата АМ „Струма” без да се минава през София или път Е 80 София – Калотина до границата с Р Сърбия.
Друг важен проект за Софийска област е удължаването на Софийското метро с надземен участък от кв. Обеля – Волуяк – Костинброд – Сливница чрез използване на съществуващата влакова линия София – Калотина с отклонение от Волуяк за Божурище и Банкя.
На заседанието при президента присъстваха министрите Лиляна Павлова, Симеон Дянков, Томислав Дончев и Нона Караджова, председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, лидерите на КТ „Подкрепа” и КНСБ – Константин Тренчев и Пламен Димитров, депутати,областни управители, кметове на общини, експерти и др.
Засега прогнозите за евросредствата за България за следващия 7-годишен програмен период 2014-2020г. са за около 17.3 млрд. лв. европейска помощ, които с националното съфинансиране ще надхвърлят 20 млрд. лв. Разчетите обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев.
Президентът Росен Плевнелиев очерта шестте приоритета, които ще се финансират с европейски средства през следващия програмен период от 2014 до 2020 г. - транспортна инфраструктура, техническа инфраструктура във водния сектор, електронното управление, енергийна ефективност и жилищна политика, създаване на предпоставки за балансирано градско развитие и иновации и конкурентоспособност на малките и средните предприятия.