Сдружение "България на гражданите" започва подготовката на секторни политики, които да подобрят образованието и здравеопазването, да дадат отпор на корупцията и да гарантират чисти обществени поръчки.

Това съобщи председателят на Сдружението Меглена Кунева по време на среща с жители на Троян.

Кунева се обяви за иновации в земеделието.

"Ако правителството не признава какво лошо се случва в икономиката ни, то значи, че не може да разреши проблемите. Първо се прогнозира ръст на БВП от 2% за тази година, а после се оказва, че МВФ ни дава не повече от 0,8%. На третата година от управлението ще се харчи Сребърният фонд, независимо, че ЕК, ЕЦБ и МВФ ни съветват да не го правим", отбеляза председателят на "България на гражданите".

Кунева изтъкна още, че в България се влага пет пъти повече енергия за единица продукция, в сравнение с Германия и в този смисъл енергетиката не се прави самоцелно, а в рамките на икономическа стратегия.

"По магистралите трябва да има продукция, произведена от предприемачите, която да се превозва. В Сърбия има инвестиция на 1 млрд. евро, в Турция икономическият ръст е налице, а в България няма големи инвеститори и не се превърнахме в атрактивна за инвеститори страна. Не влязохме в ЕС, за да сме най-бедни", допълни Кунева.

"Вместо нова спортна зала в София, която сигурно би била важна за едно голямо спортно събитие, можеше да се изградят физкултурни салони в 500 български училища, които в момента нямат такива", посочи Меглена Кунева. Тя отбеляза, че в новата финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020г. ще се осигуряват средства приоритетно за образование, наука и изследвания.

"България трябва да има готовност да усвоява пари, защото икономиката на 21 век не се прави с рало", изтъкна председателят на "България на гражданите".

Учредителят на Сдружението Даниел Вълчев допълни, че средствата за образование от 4 % по времето, когато той е бил образователен министър, сега са намалени с 1%, което според него показва отношението на управляващите към обучението на младежите.

"Готвим секторни политики, за да може с общи усилия да направим това, което трябваше да се случи. Тук сме, за да поискаме подкрепата ви и за политическия проект, какъвто е "България на гражданите", коментира и Даниел Вълчев.