Александър Тодоров е много добре познат на ботевградските любители на баскетбола заради тригодишния си престой в България начело на Рилски спортист. Този сезон той е старши треньор на най-добрия тим от столицата на Македония - МЗТ Аеродром Скопие. В събота и неделя отборът игра в Правец две контроли с българския шампион Лукойл Академик. Преди първата среща Ацо Тодоров даде интервю за зрителите на Телевизия Ботевград.

Използвате по най-добрия начин паузата в шампионатите на България и Македония по най-добрия начин за две контроли с Лукойл Академик.


- Да. Бяхме се договорили предварително  със старши треньора Докузовски и с директора Везенков за тези две срещи. Наистина е по-добре да играем контроли с качествен отбор, какъвто е Лукойл Академик, отколкото да провеждаме обикновени тренировки. Което по това време - вече сме във финалната серия в първенството на Македония - е и доста трудничко. Смятам, че и двата тима ще имат полза от тези мачове.

Вече водите с 2-0 победи срещу другия финалист Фени Индъстри и ви трябват още две, за да станете шампиони. Вярвате ли, че ще ги постигнете?

- Абсолютно. Нямаше да се наемам с тази работа, ако не вярвам. МЗТ Скопие никога не е бил шампион на Македония откакто тя е самостоятелна държава. За първи път играе финал след осем години. А преди по-малко от месец спечелихме Купата на Македония след 12- годишно прекъсване. Така че още две победи ни делят да напишем новата история на един клуб, който има много фенове и всеки мач отборът ни играе пред пълна зала.


А следващия сезон ни очаква Адриатическата лига и  ще бъдем първият македонски отбор  в нея. По тази причина ще спрем участието си в домашното първенство в първия му етап. Отбори като Партизан, Цървена звезда, Цибона и Олимпия са голямо предизвикателство за който и да е отбор. Но първо трябва да приключим това, което започнахме, и да постигнем тези две победи, за да станем шампиони. Оптимист съм за спечелването на титлата.

Вижда се, че не сте забравили български, както се пошегува треньорът на Лукойл Академик и ваш сънародник Марин Докузовски.


- Не, разбира се. Постоянно чета българските сайтове - и баскетболни, и изцяло спортни. Все пак три години бях тук. Например мога да ви кажа имената на повече български футболисти, отколкото на македонски. Гледам и всички мачове от баскетболния шампионат, които излъчва БНТ, хващаме я в Скопие. А и по принцип искам да съм в течение на нещата там, където съм бил.

Това означава, че следите българското първенство. Но имате ли поглед върху представянето на Балкан?


- Да. Гледах Балкан преди две или три седмици срещу Рилски. Това не е този Балкан, който бе по мое време и лично на мен като треньор беше много трудно да се победи. Тогава играеха класни баскетболисти.

Липсата на финанси е генерален проблем не само на ботевградския баскетбол, но и като цяло на българския и македонския. Всичко се прави с пари. Добър отбор се прави с пари.Според мен има две решения - или привличането на нови спонсори, или помощ от общината.

Съвсем не е задължително Балкан да има някакъв огромен бюджет, за да постига успехи. Просто трябва да се направи една добра петица с един или двама качествени чужденци. В отбора има няколко добри играчи, като Станимир Маринов и - дано да е оздравял - Емил Бинев. Т.е.  на клуба му трябва един добър спонсор и малко помощ от общината и Ботевград,  с тези зрители и с тази баскетболна обстановка - защото според мен Ботевград заедно с Ямбол са двата най-баскетолни градове в България - отново ще стане фактор.

Познавам Гавалюгов като отличен президент, дано намери още някой, който да помага. Защото този сезон повече или по-малко вече е загубен. Шесто място и предполагам Ямбол съперник на четвъртфиналите.


Има достатъчно време. Разполагате с основата, трябва още малко, за да се надгради и да имате отбор, който да е конкурентен. Може би не на Лукойл и Левски, но на всички останали в лигата. Пожелавам на Балкан да се върне на тази пътека, по която вървеше в годините, докато бях в България.