„Култура и национална идентичност”

Трите училища, трите детски градини и читалище "Тодор Пеев" в Етрополе получиха удостоверения за дарения от книги, направени от Геотехмин ООД и Елаците мед АД, на културна вечер в клуб "Елаците" на 31 май. "Етрополе". Даренията са в рамките на програмата „Култура и национална идентичност”, елемент от Корпоративната социална отговорност на двете дружества в областите знание, образование и опазване на културно-историческото наследство. Освен в Етрополе, дарения получиха детски градини, училища, читалища и библиотеки в общините Мирково, Чавдар, Златица, Пирдоп, Челопеч, Копривщица, Берковица.

Проектът е ангажиран с благородната кауза за опазване на културно-историческото наследство и възраждане на културните ценности сред децата и младежите.  Той е насочен към „връщането” и осъзнаването на необходимостта от духовни и културни ценности в противовес на консуматорските нагласи, съхранението на паметта и националната културна идентичност, и към моралното израстванe и устойчиво развитие на младото поколение в регионите, на чиято територия Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД развиват дейност.

При откриването на културната вечер на 31 май в клуб „Елаците” инж.Драгомир Драганов, генерален директор "Производство и околна среда" на Елаците-Мед АД, каза:  "Наред с дарителска кампания на български книги в детските градини, училищата и читалищата, програмата включва и провеждане на културни събития с участието на известни творци в чест на празника на Деня на българската просвета и култура 24-май и Деня на детето 1 юни, които се организират в партньорство с издателство „Захарий Стоянов".
Ние вярваме, че усилията ни ще бъдат възнаградени, тъй като нашите деца са нашето богатство и нашето бъдеще. Каквото посеем сега, в детството им, в техните души, това ще пожънем в бъдеще. Искрено се надяваме нашият малък жест да запали у младите хора интерес към изкуството и културата, да ги подтикне да търсят нови и нови приключения в света на художествената литература, да се докосват до ценностите и културата на великите творци. Да бъдат много щастливи по пътя на познанието чрез Книгата."
 
В литературната вечер взеха участие ярки представители на българската интелигенция като Лиляна Стефанова, Ефтим Ефтимов, Иван Гранитски, проф. Иван Маразов, Андрей Андреев, Романьола Мирославова, Илияна Илиева, Йордан Милев.

"Пожелавам ви да сте живи и здрави и никога да не ви напуска духът на патриотизма и горещото родолюбие“ - каза и кметът на общината  инж. Богомил Георгиев. От  името на етрополската общественост той изрази удовлетворението си, че отношенията с Елаците – Мед продължават да се развиват за благото на етрополци.
"Днес се усвоява още един лъч от цялостния спектър на положителните ни взаимоотношения на взаимно уважение, лоялност и отговорност. Сега мога да  кажа с удовлетвореност и задоволство, че тези наши взаимоотношения се развиват в положителна насока и имат своите резултати за подобряване благосъстоянието на етрополските граждани във всички направления. Днешната проява е част от тези взаимоотношения и се надявам, че и за в бъдеще ще организираме и провеждаме такива срещи."