Като държава не коментираме съдебното решение за Спаска Митрова, но България ще бъде много стриктна, когото се приемат критериите за присъединяването към Европейската общност. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов във връзка с решението на македонския съд да отнеме детето й.

Бойко Борисов каза, че този въпрос е изпит по дипломация за него. „На няколко инстанции съдът в Македония приключи делата в полза на Спаска Митрова. Цялата българска общност се вдигна в нейна подкрепа", припомни премиерът.

Чрез Министерство на външните работи е изискано решението на македонския съд. „Няма да свържа този случай с нашето отношение към Македония в Европейския съвет, но ще кажа, че България ще бъде много стриктна, когото се приемат критериите за присъединяването към Европейската общност. Изключително стриктна”, подчерта премиерът.

„Преди години в Косово се избиваха, сега са на масата на преговорите, благодарят за подкрепата на България, първи пускат български компании да инвестират. В същото време - изграждаме прекрасни отношения със Сърбия и се опитваме да станем мост, да помогнем нашият регион по-бързо да се присъедини към голямото европейско семейство. Срещата с Хашим Тачи е „а” и „б” на разговорите – европейски стандарти, демокрация, мир и просперитет, независими съдебни системи, борба с организираната престъпност”, заяви Борисов.

„Надявам се в Македония хората да разбират, не случайно давам за пример Косово, които до вчера бяха във война. Истински се надявах и колегите в Македония това да правят, но не минава ден или седмица, в която да не получим сигнали или отношение, които българският народ най-малко заслужава. Първи ги признахме, винаги сме им помагали, във всичко. По-братски, по-близък народ от македонците на Балканите ние нямаме”.

„Няма да го произнеса на глас, но те, когато преценят, са добре дошли в България, ще ги оставя, да им зададете тези въпроси на тях. Знам какво ще кажат – най-независимият съд е решил така. Не коментираме съдебно решение. Но, когато дойде ред да коментираме съдебната ви система, ще я коментираме така, както ние преценим. А ние ще преценим, че тя трябва да е независима, демократична, европейска, толерантна, защитаваща интересите на всички граждани. Ще съдим по европейски критерии”, каза още министър-председателят.