На днешното редовно заседание на ОбС кметът Георги Георгиев предложи да се гласува парична награда в размер на 5000 лева за състезателя на клуб „Сунг Ри Атлантик” Владимир Далаклиев, който стана европейски шампион по таекуон-до за младежи в категория до 68 кг, и премия от 3000 лева за неговия треньор Пламен Трънски.


„Това момче, както върви, ако му се отделя необходимото внимание и уважение от страна на треньори, на дружество, на Общински съвет и на кмет, мисля, че един ден Ботевград ще има и олимпийски шампион. Затова предлагам само него и неговия треньор. Защото пред тях има тази възможност”, мотивира се градоначалникът.


В хода на обсъждането Иван Гавалюгов предложи да се наградят и останалите спортисти и треньори, завоювали републикански и европейски титли през тази година.
„Успехът на състезателя по таекуон-до и на неговия треньор е безспорен. Общината реагира адекватно, като ги награждава с почетни отличия и премии. През последните два месеца Ботевград се радваше на успехите и на още няколко състезатели и треньори. Не беше споменат безспорният успех на Борислав Витков, който стана европейски шампион за ветерани в другата версия по тоекуон-до. Неговите състезатели също завоюваха медали. Мисля, че е редно да зачетем и поощрим и тези спортисти. Затова предлагам Борислав Витков да бъде награден със сумата от 3000 лева. Би било редно да зачетем и успехите на акробатите и специално на треньорката Добринка Николова. Те ни донесоха шест медала от републиканско първенство, от които два златни. Предлагам за тях да бъде осигурена парична награда в размер на 1000 лева. Предлагам парична награда от 1000 лева за Димитър Пенчев, треньор на кадетския отбор на "Балкан", които станаха републикански шампиони. Предлагам със същата сума да бъде награден и ботевградчанинът Димитър Димитров, който спечели европейска титла по сумо”, каза Гавалюгов.


„Мисля, че доста средства са заделени за акробатиката. Утре те отиват в Приморско и общината ще им осигури 1500 лева. Кадетите ще бъдат наградени с тренировъчен лагер в същото селище. Приветствам г-н Витков за неговите изяви, но пак казвам, че предлагам г-н Далаклиев и г-н Трънски, защото те имат реални шансове да стигнат до олимпийската стълбичка един ден. Ние извършваме награждаване, но аз по-скоро го виждам като инвестиране, защото на тях ще им трябват много, много средства, за да продължат напред”, отговори кметът Георгиев и допълни: „Дотук стигат парите и дотук спират предложенията на кмета.”.


Иван Гавалюгов отказа да оттегли предложението си. Той предложи парите за награди да бъдат заделени от бюджета за спорта през тази година.


„Парите за спорта се разпределят от комисията по спорта и ние не можем да заделим от тях за награди. Ако го направим, ще трябва да вземем от средствата за клубовете”, заяви Йордан Йорданов.


Иван Гавалюгов каза, че в качеството си на председател на баскетболния клуб е съгласен предложените допълнителни средства за награждаване да се заделят от тези, които са определени за баскетбола.

„За спорта са гласувани 80 000 лева. От тях са отпускани средства за отделните клубове. Останали са 25 000, от които ще заделим 8000 лева за наградите. Не е ясно дали ще можем да осигурим оставащите средства от бюджета, от които да се задели за исканите награди", отговори Георгиев и в допълнение заяви: "Да, изслушах ви, но считам, че не съм длъжън да изпълня това, което не е справедливо. Уважаеми съветници, вие трябва да казвате "това е законно", "това не е законно", а не да се намесвате в оперативната работа на кмета", допълни той.   

В крайна сметка „за” предложението на Иван Гавалюгов гласуваха 8 съветници, 2-ма се въздържаха и 14 гласуваха „против”.
ОбС прие единодушно предложеното на вносителя за награждаване на Владимир Далаклиев и неговия треньор Пламен Трънски.