Дали ще се отнемат автомобили или само книжки на шофьори, заловени с алкохол в кръвта - идеите за нови наказания в Закона за пътищата са повод за сериозен диспут.

Разяснения по промените даде в сутрешния блок на БТВ депутатът от ГЕРБ и председател на транспортната комисия Иван Вълков. Една от идеите беше при шофиране след употреба на алкохол автомобилът на провинилия се да се отнема.

„Искам да успокоя водачите – това е крайна мярка, приложена само в Гърция и в Латвия и тя няма да се прилага в България У нас ще има временно спиране на автомобил от движение", каза той.

За водачите, употребили алхохол и седнали зад волана ще има нови, по-високи глоби - от 500 до 1000 лева и лишаване от право за управление от 6 до 12 месеца.

„Долната граница трябваше да бъде вдигната, защото анализът показва, че в голямата част от случаите се налага именно тази глоба,” коментира Вълков.

При над 0,5 промила или употреба на наркотици или при управление от водач без книжка автомобилът ще бъде спиран от движение за срок до 1 месец. Глобата, която съпътства тази мярка е от 100 до 300 лева.

Спреният от движение автомобил ще бъде съхраняван на паркинг, за който ще плаща наказаният шофьор. Документите на колата ще се отнемат при констатирането на самото нарушение.

Друга промяна предвижда 24 часа в денонощието да шофираме с включени светлини. Предложението е минало на второ четене в комисията, припомни депутатът от мнозинството. Срещу тази идея се чуха много критики, една от които беше за това, че с включени фарове скача разходът на гориво. Според Иван Вълков обаче увеличението е в размер само на 0,01% промила.

В същото време председателят на парламентарната комисия по транспорт изтъкна, че голяма част от тежките катастрофи, включително челните удари, стават в междинните часове на денонощието, когато намалява видимостта. Вълков отбеляза, че всички автомобили в ЕС, произведени след 2008 година, така или иначе са с постоянно включени фарове.