Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров заяви преди изслушването от Етичната комисия на ВСС, че идва с нормални очаквания, предаде репортер на Novini.bg. Не знам какво ще ме питат, това зависи от членовете на комисията, добави той.

По думите му, другите двама кандидати - Галина Тонева и Борислав Сарафов, също като него имат имат идеи и енергия. "Не мога да кажа с какво съм по-добър. Щом съм тръгнал в тази надпревара, сигурно имам идеи и енергията да ги реализирам", посочи Цацаров. Той каза, че не очаква нови компромати срещу себе си, но очаква нови въпроси, на кои трябва да отговори.

Цацаров иска при гласуването да бъде гарантиран честен и таен вот. "Аз съм само кандидат, ВСС решава начина на провеждане на вота. Не мога да подозирам хората, които ще направят избора. И електронното гласуване, и изборът с бюлетини може да се манипулира, но смятам, че това няма да се случи. Като цяло трябва да се мисли за процедура, която да изключва всякакви съмнения в обществото за нагласен избор", заяви кандидатът за главен прокурор.

На въпрос относно отрицателното становище на Българския хелзинкски комитет (БХК) относно кандидатурата му Цацаров посочи: "Има процедура, в която всеки има право да представи становище – има положителни и отрицателни становища. БХК е неправителствена организация, прочетох становището, което дават за качествата ми като юрист, нищо не мога да кажа. Всеки има право на становище".

Помолен да обясни какво означава "стабилен съдия", Цацаров каза: "Трябва да го дефинира този, който го е казал - първият, който го каза, беше министър Цветанов.  Трябва да питате него какво разбира под стабилен съдия, да го обясни и премиерът".

Попитан какво означава "твърда политика", Цацаров каза: "Това е свързано с извадени от контекста мои думи в едно интервю, че в Пловдивския окръжен съд има по-твърда наказателна политика. Не може да се говори за политика на съд, говорил съм за съвкупност от практики при разглеждането на делата, следователно да се говори за политика на съда е малко престорено".