Криминалисти изясняват обстоятелствата около  сбиване на ученици от  Правец, Ботевград и Етрополе.


Към момента са разпитани 24 младежи, продължава установяването на всички ученици, съпричастни към скандала.
Вчера около 10 часа на тел. 112 се получил сигнал от ръководството на езиковата гимназия в Правец за възникнал скандал и сбиване между голяма група ученици. Незабавно към училището били насочени служители на охранителна и криминална полиция, придружени от инспектор от детска педагогическа стая. На място било установено, че са се сбили възпитаници от езиковата гимназия в Правец, професионалната гимназия по техника и мениджмънт в Ботевград, професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и ученици от Етрополе. Веднага били предприети действия за установяване на участниците в скандала, в резултат на което в полицейското управление в Правец били отведени двадесет непълнолетни и четирима пълнолетни младежи.
В резултат на проведените незабавни оперативно- издирвателни действия и снети обяснения от инспектор детска педагогическа стая се изяснило, че в основата на скандала е парти, което деветокласници от езиковата гимназия организирали на 1 февруари в дома на своя съученичка в Етрополе. По време на веселбата двама от празнуващите се сдърпали с двама местни, вследствие на което 15 минути по- късно са били нападнати от около 15 непознати. За предотвратяването на инцидента се намесил автопатрул, след като майката на деветокласничката позвънила в полицията..
В хода на разследването криминалистите установили, че на 2 февруари учениците от езиковата гимназия са се уговорили в социалната мрежа да се съберат на 4 февруари пред училището си, за да се саморазправят с нападателите от Етрополе. По същия начин се организирали и техните опоненти. Така вчера двете враждуващи групи се събрали за изпълнение на плана си. При сбиването с леки телесни повреди са пострадали двама абитуриенти от езиковата гимназия. Двадесетте непълнолетни младежи са разпитани, като след снемане на обяснения са предадени на родителите им и са съставени предупредителни протоколи по чл. 56 от ЗМВР. Разпитани са и четиримата пълнолетни ученици. За случая е уведомен районен прокурор от Ботевград. В РУП- Правец е образувана преписка. Продължава работата по пълното изясняване на случая и установяване на всички, съпричастни към инцидента.