Това настоява в писмо до медиите наш съгражданин. Според него някои от чуждите религиозни общности в Ботевград непрекъснато се стремят да зарибяват нови привърженици с една единствена цел -  да си набавят финансови средства за едно по-добро съществуване. Възрастният мъж твърди, че от поклонниците се изисква да внасят лепта в размер на 10% от месечните им доходите  в полза на църквата, към която принадлежат. Освен това той е убеден, че на хората от съответната религиозна общност се дават психотропни вещества, за да бъдат по-лесно управляеми и контролируеми действията им. 

“Те наричат себе си “вярващи”, четат Евангелието, молят се на Бог. В същото време не спазват Божиите заповеди. Пример мога да дам с моята дъщеря, която от години посещава една от сектите, но сигурно не е чувала за петия Божи закон: “Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята”. Най-лошото е, че няма кой да осигури закрила на децата, чиито родители са възприели възгледите на чуждите вероизповедания. Малките се отдалечават от българските национални празни, от светлите християнски празници и обичаите, свързани с тях, които са толкова хубави и сплотяват семейството” – пише още в писмото си възрастният човек. 

Авторът на писмото смята, че училището и православната църква трябва да потърсят подходяща форма, под която да информират периодично учениците за вредното влияние на сектите върху личността.  

/Сн. DARIK NEWS/