Първо настъпва пролетта и само седмица след това идва най-пролетният празник "Седмицата на гората". За този празник ние се сещаме, не само, когато се съберем да отчетем извършеното за българската гора и да запеем химна „Хубава си моя горо", а и да се уверим, че любовта ни към красотата, към гората и природата е непреходна....
Изглежда ни доста далече 1925 г, когато подобно на настоящото време се е приемал поредния закон за горите. Лесовъдската гилдия го счита за най-добрия „горски закон" и именно с този закон се учредява Първия празник на залесяването. Нещо повече! Още при подготовката на закона лесовъдите и обществеността предлагат: "Законът да уреди два празника на залесяване през годината - единият през есента, а другият през пролетта - в които всеки по-възрастен от 15 години нагоре български гражданин да засажда най-малко по 5 дръвчета в определените от лесничействата места. Фиданките да се вземат от горските разсадници. В тия празници учениците от всички училища в България, ръководени от наставниците си, също да засаждат по 3-5 дръвчета. През тия дни всичките войници и ученици в царството трябва да бъдат отпуснати и използвани за залесяване". Разбирането тогава е, че задачата на празника е доброволен труд за страната, която по това време се нуждае страшно много от залесяване на оголените склонове и озеленяване на градове и села. Първият организиран Празник на залесяването е бил на 12 април 1925 г. и честването започва тържествено с молебен пред храма "Св. Александър Невски" и завършва "с посаждане на дръвчетата в културите" в покрайнините на София. През 1934 г. стажант-лесовъда Георги Минков предлага Празникът на залесяването да се превърне в Седмицата на гората, като една от идеите е, освен залесителната дейност с доброволен труд на населението „лесовъдите от всички райони на страната да се нагърбят с разяснителна дейност за значението на горите и залесяването". Първата седмица на гората е проведена от 15 до 22 април 1934 г.
Връщайки се към днешното кризисно и забързано време отново виждаме, че българинът е запазил чувството си да пази и умножава „зеленото богатство" на страната. Мотото на Седмицата на гората през 2013 г. е „Гората И ние". Ето накратко кои сме ние!


Териториалното поделение ДГС-Етрополе винаги е давало пример в това отношение и неможе да не споменем само няколко примера за това. Вярна е констатацията, че на нашата територия са най-продуктивните и добре стопанисвани букови гори. Редица автори на провежданите през последните няколко години национални съвещания по стопанисване на горите дават за пример горите на ДГС - Етрополе, като се посочва че през последните 50 години се е увеличил запасът на горите, увеличил се е средния приръст в куб.м. на хектар, увеличен е средният бонитет, а разпределението на високостъблените и издънковите букови гори, ако за страната е средно 70 към 30 % . то за този период издънковите букови гори на стопанството са едва 3 %.
От друга страна, освен стопанисването на горите, лесовъдите от ДГС-Етрополе полагат грижи за умножаването на зеленото богатство на страната.
 
Горският разсадник в м. „Синия вир" бе избран и регистриран в Закона за горите от 2011 г. за един от 10-те базови разсадници на страната. Стопанството има за задача да произвежда посадъчен материал по заявка за стопанствата и от другите региони на страната, както и да продава посадъчен матириал и на общини, физически и юридически лица. Средно годишно ние можем да произведем, предоставим над 250 х. Бр. фиданки от явор, червен дъб, офика, бял бор, черен бор, бреза и др. Само за 2013 г. стопанството ще залеси нови 170 дка. Площи и ще направи рекултивация на 78 дка. табани на „Елаците-Мед" АД. Ще се извърши есенна почвоподготовка за залесяване през 2014 г. на 150 дка., както и ще бъдат отгледани 300 дка. млади насаждения.
С тези няколко изречение искам да приветствам лесовъдите и служителите на Държавното горско стопанство - Етрополе и да им пожелая спорна работа в стопанисването и опазването на природата и горите в териториалния обхват на стопанството, а също така да уверя обществеността, че колективът на стопанството полага изискващите се, по закон и от сърце, грижи за горите на територията на стопанството. Пожелавам на всички граждани и гости на общината да се наслаждават на природните красоти и на горските пейзажи, но и да пазят и предотврятяват от злонамерени действия и посегателства горските територии. Така, със съвместните ни усилия, ние заедно ще имаме и ще завещаем на бъдещите поколения добре стопанисвани гори и горски територии.
Честит празник на всички лесовъди!


Директор на ТП ДГС-Етрополе
/инж. Иван Иванов/