Библиотекари от градската библиотека „Иван Вазов” популяризират книгите по проект „Вълшебна стая”, предназначени за деца от 1 до 6-годишна възраст.  Днес заглавията бяха представени в ЦДГ „Славейче”. Албена Сертева – завеждащ детския отдел на библиотеката, прочете на малчуганите народната приказка „Най-хубавото нещо” и откъс от книгата „Урок по вежливост”, в който се говори за вълшебните думи – „моля”, „благодаря”, „извинявай”, „здравей” „довиждане”.
Децата разгледаха детския кът с книжки, който библиотекарите бяха подредили специално за тях в детската градина. Някои от заглавията отведоха малките момчета и момичета, макар и за кратко, в приказния свят на принцовете и принцесите. На детската градина бяха предоставени и рекламни материали на книгите. От своя страна учителите ще запознаят с тях родителите на децата.  
Възпитаниците на ЦДГ „Славейче” благодариха за вниманието на библиотекарите с песен.


Десет библиотеки в страната получиха  детски книги по проект „Вълшебна стая”. Сред тях е и ботевградската библиотека „Иван Вазов". 
Да превърне подрастващите българчета в достойни хора, като стимулира и развива навиците им за четене още от най-ранна детска възраст, е основната цел и на проекта, реализиран от Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) с подкрепата на кампанията „Избери, за да помогнеш“ на Райфайзенбанк. Идеята е, чрез обособяване на библиотечни кътове за стимулиране на ранното детско развитие, да бъде провокиран интересът на децата към общуването с книгите като доказан начин за успешна предучилищна подготовка и за пълноценно личностно развитие. 


Световни научни изследвания потвърждават, че именно възрастта между 1 и 6 години е най-подходяща за начало на контакта между детето и книгата. В този период се развиват говорът и познавателните умения при децата, а четенето на глас помага те да усвоят рано литературния език и способността да си служат с него. Списъкът с детски книжки, закупени за одобрените по проекта 10 български библиотеки, също е съгласуван с педагози и с експерти в областта на детското развитие. 


По проект "Вълшебна стая" библиотеката в Ботевград е получила около 140 детски книги.