Във вторник – 2 юли, от 10.30 часа ще бъде направена първа копка за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадни води в Ботевград. Общината е получила 4 000 000 лева от средствата за реализиране на проекта.
Изграждането на пречиствателната станция за отпадни води се финансира по Оперативна програма „Околна среда”. Общият бюджет на този проект е 20.1 млн. лева, от които 15.3 млн. лева са от европейските фондове. Размерът на националното финансиране е 3.8 млн. лева, а останалите средства ще бъдат осигурени от общинския бюджет.
Както вече сме Ви информирали, за изпълнител на обекта бе избран Консорциум „ЕРС-Хидро” – София. В него влизат „Енерго Ремонт Строй” ООД, представлявано от Стефан Даскалов, и „Хидрострой” АД – Варна, представлявано от Николай Пашов. 
Новата пречиствателна станция ще пречиства отпадните води на Ботевград, Врачеш, Трудовец и Зелин за 50 години напред. Част от този проект е изграждане и на около 3 километра канализация в североизточната част на Зелин.
Пречиствателната станция за отпадни води ще бъде изградена в дъното на пътя за старото сметище. Теренът е с площ 40 декара.