Баскетболната федерация на Холандия има намерение да обжалва решението на ФИБА, взето преди няколко дни, според което бяха зачетени служебни загуби на националния мъжки тим в първите две квалификационните срещи за Евробаскет 2015. Това съобщава сайтът NOS.nl.


Наказанието бе наложено заради участието в тези две срещи на двама натурализирани играчи, при допустим само един. Става дума за Шон Кънингъм, получил холандско гражданство когато е бил на 6 години, и на Мухамед Керази, станал холандец на 15 години. Ще припомним, че Холандия постигна победи и в двете въпросни срещи - като домакин на Естония със 74-71 и при гостуването на Португалия с 59-57. Заради нарушението на холандците бяха зачетени служебни загуби в тези два мача с по 0-20.


"Международните правила са доста сложни, така че ние ще обжалваме решението на ФИБА", казаха от холандската баскетболна федерация. В съобщението не се споменава кога ще стане това, но очевидно трябва да е преди 22 август, когато са полуфиналите от квалификациите за Евробаскет 2015. Наказанието е наложено на 14 август, срокът за обжалване е седемдневен.


От групата, която бе Холандия, на първо място се класира Естония с 3 победи и 1 загуба. Холандците са последни с 1 победа - над Португалия като домакин със 71-53, една редовна загуба при гостуването на Естония с 64-63 и двете служебни поражения.


Както е известно, в единия полуфинал ще се срещнат Естония и Беларус, а в другия - България и Швейцария.