Изграждането на централна градска част „Форум” ще струва 833 000 лева. Това каза кметът Георги Георгиев на днешното заседание на ОбС, след като докладва предложението за отпускане на 312 000 лева за реализиране на трети етап от реконструкция на площадното пространство - „изграждане на пешеходни зони, ел.осветление, поливна система, озеленяване и други строително-монтажни работи”. Той каза, че за да отпусне средствата, общината може да се позове на решение на ОбС от 2011 год. От гласуваните тогава 500 000 лева за благоустрояване на Форума-а са усвоени 64 000 лева.
„Това решение ни е достатъчно да покрием разликата на средствата във втория етап, та даже и в третия етап. Но счетоводството казва: Г-н кмете, искайте разрешение на ОбС за допълнително решение, за да не си бъркаме отчетите при отчитането. Нищо, че не е използвана цялата сума”, обясни градоначалникът. 


По време на обсъждането на докладната съветникът Иван Гавалюгов каза: „Няма нищо против централната градска част на града да бъде облагородена. Но съм против начина, по който се случват всичките процедури по избор на идеи и проекти, съгласувания и обсъждания. Чуваме за някакви кутийки, в които някои си изразявали мнението. За ротондата не е проведено обществено обсъждане, така както е имало през 2006 год., когато печели фирма „Урбано”. Как фирмата отдава своите права на арх. Тихолов, аз изобщо не знам. Процедурата има прекалено много неясноти за мен и не само за мен. Би било редно г-н, кмете, да се съобразявате с мнението на хората, защото това, което се прави, остава за тях.”. Иван Гавалюгов призова градоначалника да отговори в писмен вид на зададените въпроси, произтичащи от неяснотите около процедурите за реконструкцията на площадно пространство „Форум”. „Не се крия зад никого. Тези въпроси задавам аз и други хора от Община Ботевград. Ясно е, че не може всички да бъдем на едно мнение. На едни ротондата ще им хареса, на други не. Важно е да са спазени всички процедури”, допълни съветникът.


В отговор кметът Георгиев заяви: „Г-н Гавалюгов, Вие няма да гласувате по една единствена причина, но аз няма да я назова тук.


Съветникът каза, че не се страхува от нищо и призова градоначалника да я назове. Георги Георгиев обаче предпочете да замълчи.


„За” отпускане на средствата гласуваха 20 съветници, против бяха Веселка Златева, Мариана Горгачева, Христо Якимов и Иван Гавалюгов, а Яница Иванова, Цветелин Цветков и Цветан Цолов се въздържаха.


В хода на сесията Георги Георгиев обяви, че през ноември тази година ще покани целия проектантски екип на площадно пространство „Форум” на официалната церемония по откриване на обекта.