Венци на признателност за руските освободителите в Етрополе
 
За втора поредна година личният състав на Съвместното командване на силите начело с командващия  генерал-лейтенант Атанас Самандов бяха на 20 март т.г. в Етрополе. Миналата година те бяха на 21 март. Едно красиво съвпадение с първия ден на пролетта.
Като етап от похода "По стъпките на освободителите" е днешното посещение на паметника в м. Прогон, която местност е част от грандиозния руски поход  за Освобождението на България преди 136 години.
Слово за значението на Етрополските събития от онова време, за победния марш на руските войни по пътя за София изнесе българският учен-историк и университетски преподавател акад. д.и.н. Константин Димитров Косев.
Според него, пред няколкото варианта за напредването им към София и от там към Константинопол, е избран пътят през Етрополския Балкан. Той отбеляза и огромната заслуга на етрополци за успешното преминаване на заснежената планина при изключителните тогава ниски декемврийски температури. Населението, начело с Георги Цариградски, е подпомагало войниците със сведения и храни, а със животинска и човешка сила - при изкачването на бойната техника и снаряжение по стръмните пътеки на почти непристъпния Балкан.
Появата на руските войски в подстъпите към Софийското поле е стреснало не на шега турците. Те не са очаквали, че в такова време някой ще се осмели да премине през планината и това е допринесло за поражението им.
И за победния край на Руско-турската освободителна война.
Днес, участниците в похода положиха венци на признателност към руските освободители. Имаше цветя и от Алианс „Български командоси”.
Под звуците на военния оркестър и с подобаващи се военни почести, венци и цветя бяха положени малко по-късно и пред паметника на падналите във войните етрополци.