Тази вечер в Арена Ботевград Балкан спечели и втората четвъртфинална среща с Теодо Тиват, този път с 66-58 (16-9, 18-18, 17-19, 15-12). И след победата преди седмица като гост със 75-71 стана четвъртият участник във финалната четворка на Балканската лига, след Галил Гилбоа, Сигал Прищина и Левски.


Реваншът бе доста оспорван, очевидно гостите бяха подготвили варианти, с които да изненадат Балкан. В крайна сметка не сполучиха, тъй като зелено-белите намериха сравнително добри противодействия. Те контролираха  срещата през цялото й времетраене и допуснаха съперниът да поведе само веднъж и едно единствено равенство.


Със своята тактика тимът от Черна гора убиваше темпото, играеше добре и в защита и това бе причината за ниската резултатност в мача. Първата част завърши 16-9 за Балкан, след втората домакините запазиха преднината си от 7 точки. В третата Теодо постоянно се държеше съвсем близо, главно заради невероятната успеваемост на 39-годишния център Саво Джиканович. Така продължи и в последния период, но до 37-та минута, когато Балкан дръпна с 10 точки - 64-54 и до края не остави шансове за гостите.


Въпреки слабата резултатност, стрелбата на Балкан бе по-добра  - 48% срещу 42% на Теодо, 9/22 от тройката спрямо 4 от 25 на съперника. Борбите са равни - по 30, но Балкан има повече асистенции.


Иван Лилов бе най-резултатен с 15 точки, от които 13 през второто полувреме. Той овладя и най-много борби - 8, има и 4 асистенции. Капитанът Павел Маринов отбеляза 13 точки, 11 вкара Станимир Маринов. По 8 точки имат Петер Седмак и Мартин Маринов, със 7 е Слободан Божович, с 4 точки и 7 борби е Ноа Далман.


211-сантиметровият Джиканович направи дабъл-дабъл за Теодо с 27 точки и 13 борби със стрелба 9 от 12 за 2 точки, но 1 от 7 от тройката. Никола Вучурович отбеляза 14 точки.


Съперник на Балкан в единия полуфинал е Левски. Самият Файнъл Фор е насрочен за 25 до 27 април. Но на 26 април зелените трябва да изиграят последния си мач от редовния сезон на ТЕСИ НБЛ, според предварително оповестената програма. Това е очевидно несъгласуване между ръководствата на двете лиги.


От БК Балкан не са съгласни с това последният мач с Берое от домашния шампионат да бъде изтеглен няколко дни преди финалния турнир на Балканската лига. Становището на ръководството на клуба е и че не са съгласни срещата да се играе в един от двата дни на Великденските празници. Може би още утре от БК Балкан ще  изразят официално своето становище пред двете институции.