Със 17 гласа „за”, 7 „против” и 1 „въздържал се” Общинският съвет потвърди като правилни действията на управителя д-р Филип Филев, „който в периода, в който е стопанисвал седеметажната масивна сграда /бивш стационар/, съгласно Решение 201 от 26.06.2008 год. на ОбС – Ботевград, е демонтирал напуканите, пробити и амортизирани радиатори от отоплителната инсталация на сградата, предал ги е за скрап и с получените средства е извършил ремонт на отоплителната инсталация на болницата”.


В началото на диспута съветникът Христо Якимов попита кой стопанисва високия корпус на сградата – болницата или общината, и ако е болницата, под каква форма. Той обясни, че задава този въпрос, тъй като в местен сайт е публикувано писмо от кмета на общината до общински съветници, отправили питане, свързано със състоянието и стопанисването на седеметажната сграда.


Г-н Якимов, кой интернет четете? Аз имам изпратено писмо, във връзка с отправено, не мога да разбера становище ли е, въпроси ли са, на адрес на подавателите, а клюкарски интернети не чета. И не съм разпореждал да се качи на интернета”, отговори Георги Георгиев. След това отклонение от темата той обясни, че високият корпус на болницата е записан в активите на община Ботевград. Сградата се охранява със СОТ. С ключ от нея разполага управителят на болницата, тъй като там се намира таблото за отчитане на изразходваната електроенергия.


Според Христо Якимов в сградата са налице щети. В тази връзка той попита дали не следва да се потърси отговорност от охранителната фирма. Съветникът изрази мнение, че радиаторите във високия корпус са демонтирали без да е налице правно основание за това. „Ние сме приели решение да се демонтират отоплителни инсталации и средствата да се използват за болницата, но става дума за съвсем други сгради”, подчерта Якимов.


В отговор Георги Георгиев каза: „Това са възможностите на община Ботевград да охранява този обект. До момента има регистрирани два или три опита за влизане в него и демонтиране на някои неща, за които полицията е уведомена. Доколкото знам са заведени преписки, търсят са изпълнителите. По отношение действията на управителя на болницата – лично аз, преди да внеса тази докладна, съм направил обстойна проверка кога, къде, какво е свалено, за какво са използвани парите и т.н. Ако имах убеждение, че д-р Филев е извършил престъпление спрямо общинска собственост, щях да Ви докладвам. Действията на управителя са правилни. Първо, когато са свалени радиаторите, сградата беше предоставена за управление и стопанисване на болницата. Второ, правилно е преценил, че трябва да се свалят радиатори, негодни за употреба, предал ги е на вторични суровини и е вложил парите, двайсет и колко хиляди лева бяха някъде, за довършване на ремонта на парната инсталация в болницата. Ние тогава преведохме около 150 000 лева. Той е допълнил към тях парите от радиаторите, за да довърши ремонта. Не на последно място – ако управителят не беше демонтирал тези негодни радиатори, щяха да го направят онези, които влизат нелегално в болницата.”.


Иван Гавалюгов, който бе състава на комисията, извършила проверка на състоянието на високия корпус, заяви, че разрухата в него е очевидна. „Изпитвам, меко казано, недоумение от трактовката на кмета по отношение самоуправството, даже престъпното действие, което си е позволил управителят на болницата. И макар че декларирате, че не четете клюкарски сайтове, предполагам, че от любопитство сте се запознали с изнесените факти”. Според съветника отдаването на сградата за стопанисване и управление на болницата не дава право на управителя да разпродава общински активи без съгласие на собственика, а собственик е Общински съвет – Ботевград. Гавалюгов попита юриста на местния парламент: „На какво основание управителят на болницата решава да се разпорежда с активи – общинска собственост? И на какво основание ние ще гласуваме една комична точка, според която със задна дата да потвърдим като правилни самоуправните действията на управителя? Те са категорично незаконосъобразни.”.


От договора, който е подписал д-р Филев, се вижда, че в него са включени изкупни цени – нещо, което не фигурира в офертата. Това дава предимство на спечелилата фирма. Това също е публично оповестено”, допълни Иван Гавалюгов.


Стоан Стоянов отговори, че по съжденията на съветника за закононарушения може да се произнесе само съдът. „Аз не мога да кажа дали са допуснати нарушения, или не, защото не съм имал достъп до съответните документи”, обясни Стоянов и подчерта, че правомощията на управителя са посочени в договора за управление на търговското дружеството, каквото в случая е МБАЛ – Ботевград.


„Който от съветниците смята, че е правилно да се гласува внесеното предложение – нека го направи. Аз лично не искам да ми губят времето повече едни и същи хора с едни и същи несъдържателни въпроси”, намеси се отново Георги Георгиев.


Съветникът Филип Филипов изрази мнение, че кметът „тества” съветниците с проекта за решение. Той попита: „Има ли протокол, че демонтираните радиатори са били наистина напукани и негодни за употреба? Изготвен ли е протокол за това колко килограма желязо е предадено за скрап и какъв е размерът на постъпилите средства? Каква сума е вложена за ремонт на отоплителната инсталация в болницата?”


Георги Георгиев отговори, че болницата разполага с тези документи. Юристът на общината поясни, че общината има копия от тях. Въпросните документи обаче не бяха представени на вниманието на съветниците.


Дискусията по темата продължи и след заседанието на Общинския съвет. Иван Гавалюгов поиска кметът да отговори на питане на група съветници, сред които е и той, съдържащо осем въпроса, свързани със стопанисването и състоянието на седеметажната сграда на МБАЛ. Георги Георгиев отвърна, че вече е отговорил по същество на въпросите по време на сесията. Той допълни само, че общината е сключила договор за охрана на високия корпус с фирма „Барези” и плаща по него 200 лева на месец.


„Г-н кмете, не очаквах чак толкова несериозно отношение към едно толкова сериозно питане. Това е мое мнение, предвид на това, което вършите в момента, да се обаждате на секретарката да Ви диктува въпросите и т.н. Те са конкретни и изискват конкретни отговори, като сме помолили да подкрепите Вашите твърдения с документи”, заяви Гавалюгов. Той бе категоричен, че за случая ще бъдат сигнализирани съответните органи. „Отговорът Ви е изключително несериозен. Отношението Ви към общинските съветници е надменно и неползотворно от гледна точка на стимулиране на дискусията в ОбС. В крайна сметка за това се взимат такива ялови решения, които се връщат системно от областната администрация”, каза в заключение съветникът.