Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и председателят на Съюза на патриотичните сили „Защита” доц.Йордан Величков се срещнаха днес с членове и симпатизанти на двете политически формации в Ботевград. Срещата се състоя в зала „Венера” на хотел „Ботевград”. Тя бе ръководена от общинския съветник Филип Филипов, който е член на националното ръководство на Съюза на патриотичните сили „Защита”. На нея присъстваха още д-р Петър Берон и други представители на изпълнителното бюро на организацията.


По време на срещата бяха подложени на дискусия няколко актуални теми – ситуацията в Украйна,  българската позиция за украинската криза, управлението на държавата по време на прехода в България, корупцията в страната, състоянието на здравеопазването и образованието. предстоящите избори за евродепутати  и други. Красимир Каракачанов и Йордан Величков изразиха своите позиции по тях.


От доста години двете партии имат близки отношения, които се базират на еднаквите идейни позиции. Няма разминаваме по националните проблеми, включително и по това, което всички ние четвърт век наблюдаваме – най-криминалния, най-престъпния преход, който се случва в цяла Източна Европа и в България. Така доц. Величков обясни накратко провеждането на съвместната среща. Преподавателят по Международни икономически отношения подчерта, че „няма по-слаби и по-безлични политици от българските. „Имаше читави политици в СДС, имаше качествени хора в БСП и други партии, но те бяха изхвърлени, защото бяха пречка през този престъпен преход. Останаха най-сервилните, които нямат елементарна позиция по важни национални и международни въпроси”, каза още Йордан Величков. 


По темата за конфликта в Украйна председателят на Съюза на патриотичните сили  и лидерът на ВМРО бяха единодушни, че има подбудител и това са Съединените американски щати. 


„Тактиката е чрез конфликта в Украйна да се изтощи Русия. Ако Русия нападне, това ще я скара с Европа. Ако не го направи, САЩ са заинтересовани този конфликт да тлее максимално дълго, за да доведе руската икономика до изтощение. Играта на Европа е точно обратна, защото тя е икономически обвързана с Русия. Защото от проблема между Русия и Украйна, губи Европа”, каза Красимир Каракачанов. Той посочи като пример умерената позиция на Германия и Великобритания по отношение на конфликта.


 „България не е държавата, която може да реши този проблем. Ние водим изключително глупава политика за пореден път. Първоначално Правителството реагира остро, но после се усети. Президентът Плевнелиев обаче продължава да ръси глупости и да се държи като политкомисар на НАТО, а не като български държавен глава. Ние трябва до погледнем от този конфликт какво може да произтече за България. На територията на Украйна живеят около 500 000 етнически българи. Те са в Южна Украйна, в районите с преобладаващо руско население. При един конфликт на тази територия означава, че тези хора ще имат проблем. Не можем да кажем, че това не ни интересува. Вторият проблем е, че при тази ситуация между Русия и Украйна, вероятността да спре подаването на газ към България е реална. В същото време у нас се води една глобална политика срещу проекта „Южен поток”, а той е жизнено важен за нашата икономика, защото ние нямаме собствени находища. Конфликтът може да доведе и до намаляване на броя на украинските и руски туристи у нас. Ето защо политиката ни трябва да бъде максимално прагматична – да гарантира, че една или друга стъпка от наша страна, няма да доведе до загуби за България”, подчерта лидерът на ВМРО.


За предстоящите избори за евродепутати Каракачанов заяви: „Битката е да вкараме повече пари в България, това е смисълът. Всички български евродепутати трябва да се борят за всяка стотинка, която трябва да влезе в българския бюджет. Иначе темата за гей браковете е въпрос на национално законодателство. Тя не храни страната ни.”.