РЕГИОНАЛЕН КЛОН „ТРАДИЦИЯ” – ЕТРОПОЛЕ ВЗЕ УЧАСТИЕ
В ПАНИХИДАТА  ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ РУСКИ ВОИНИ НА ВРЪХ БАБА


На 26 юли 2014 г. за седма поредна година НД „Традиция” РК „Поп Недельо”, с. Мирково организира панихида пред паметника на загиналите руски воини на връх Баба. На поклонението участваха членове от Регионалните клонове на с. Мирково, гр. Етрополе, гр. Нова Загора, гр. София, с. Баня - Панагюрско, гр. Копривщица и гр. Тетевен. Етрополският клуб бе представен от Иван Пантев, Марин Начев, Дилян Георгиев и Калинка Георгиева, които се поклониха пред паметта на героите и поднесоха цветя.
Паметникът на връх Баба в местността „Хаджийца” е построен през 1973 г. в знак на преклонение  пред загиналите руски воини при Зимното преминаване на Етрополския балкан през м. декември 1877 г., под командването на генерал Дандевил. Този  паметник е построен от секция „Възстановител” към Туристическо дружество „Иван Вазов” – гр. София.
През суровата зима на 1877 г. отрядът на ген. Дандевил с помощта на 720 етрополци превземат скования от лед планински връх Баба. Етрополските балканджии помагат за изтеглянето на оръдията, за разчистване на снежните преспи. На 28/29 декември 1877 г. в Балкана се развихря страшна зимна буря. Руските части на Псковския полк, батальон от Воронежкия полк, заедно с 40 оръдия на 19-та Донска батарея са оставени да нощуват на билото на  Баба. С цената на стотици жертви, скованият от лед и преспи Балкан отстъпва пред мъжеството и твърдостта на руските воини от отряда на генерал Дандевил и етрополските доброволци. В докладна записка до ген. Гурко ген. Дандевил  пише: „Пратете ме да се бия с дявола, но не и с виелиците на 5 000 фута височина на връх Баба”.
На 30 декември 1877 г. отрядът на ген. Дандевил се връща в Етрополе.  След няколко дни руските войски преминават Балкана през Златишкия проход и продължават към Южна България.
Днес девет белокаменни паметника, пръснати из Етрополския Балкан, напомнят на признателните поколения за саможертвата и подвига на руските воини, дали живота си за освобождението на България.


Наталия Цветкова
/Директор на Исторически музей-гр. Етрополе/