Тържествено днес бяха открити двата центъра от семеен тип, в които ще бъдат настанени деца, лишени от родителски грижи. Единият от тях, построен при бившия завод „Чавдар”, носи името на д-р Петко Иванов, а другият, който се намира на ул. „Изгрев” в ЖК „Васил Левски”, на д-р Иван Цветков.


Центровете са изградено по проект „Ние сме част от Вас” по оперативна програма към Министерството на регионалното развитие. Договорът по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в подкрепа за деинституализация  на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск, бе подписан от Георги Георгиев – кмет на Община Ботевград, на 28 декември 2011. Седем месеца по-късно бе даден старт да изграждането на двата центъра за настаняване от семеен тип. В тях ще бъдат настанени и обгрижвани 28 деца, по 14 във всеки център.


Инвестираните европейски средства в изграждане на обектите са в размер на 1 505 000 лева. Това бе съобщено при откриване на ЦНСТ „Д-р Петко Иванов”.
Днешното събитие в Ботевград уважиха кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ за София област: Ирена Коцева – народен представител в 42-рото НС и Галя Георгиева – кмет на Елин Пелин. Сред гостите бяха още сестрата и дъщерята на д-р Петко Иванов неговите колеги д-р Вълковска и д-р Ангелов, съпругата и синът на убития ботевградски бизнесмен Семко Семков, чиято фирма – „Европа 7”, е изпълнител на проекта за изграждане на центъра при бившия завод „Чавдар”.


Церемонията по откриването на обекта започна с програма, подготвена от детска градина „Славейче”. Последва водосвет за здраве на бъдещите обитатели на Центъра и хората, които ще полагат грижи за тях. Водосветът бе отслужен от отец Николай.


„През последните години стана традиция да откриваме по няколко обекта на година в различни краища на града. Да откриваме нещо съградено за хората. Затова казваме, че през последните десет години Ботевград се развива съзидателно. Ето и днес поводът е свързан с откриване на един нов обект със социално предназначение за хората, за деца, лишени от родителски грижи”, каза на церемонията по откриването кметът Георги Георгиев. и добави: „Искам да благодаря посмъртно на човека –строител и човека –организатор, който организира и съгради този социален дом. Това е президента на фирма „Европа 7” г-н Семко Семков. Благодаря на представителите на неговото семейството в лицето на неговата съпруга Валя Семкова, сина му Иван Семков и неговите родители. Аз мисля, че и с този обект г-н Семков, лека му пръст, показа един особен стил на качество и стил на съвременно строителство.”.
Кметът Георгиев благодари и на всички, уважили поканата на общината да присъстват на откриването на двата центъра.


Благодарност към общинското ръководство поднесе сестрата на д-р Петко Иванов. „Уважаеми г-н кмете, уважаемо ръководство на община Ботевград, драги гости, искам от името на близките на д-р Петко Иванов да изкажа благодарност за вниманието, за признанието към него. Благодаря и на болницата, и на неговите приятели, сред които той израсна и които допринесоха, за да бъде той това, което бе”, каза Диана Михайлова. Тя пожела здраве, щастие и обич на малките обитатели на дома, както и успех на хората, които ще се грижа за тях. Г-жа Михайлова подари цвете в саксия на новия социален дом за деца.


Лентата на ЦНСТ „Д-р Петко Иванов” прерязаха кметът Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева и кандидат-депутатите Галя Георгиева и Ирена Коцева. Те прерязаха лентата и да ЦНСТ „Д-р Иван Цветков” в ЖК „Васил Левски”. Там гостите бяха поздравени от малчуганите на ОДЗ „Кокиче”.
Благодарност за решението Центърът да носи името на д-р Иван Цветков отправи Цветина Павлова – внучка на лекаря. Тя поднесе подарък на центъра – портрет и барелеф на своя дядо.