Ръководството на Национална баскетболна лига картотекира националния плеймейкър Станимир Маринов в Левски. Това стана след разглеждане на всички документи и кореспонденция на състезателя и досегашния му клуб Балкан.

Решението подлежи на обжалване от заинтересованите страни, в 7-дневен срок, пред Арбитражната комисия на БФБ.

Ето и хронологията на казуса Станимир Маринов:

На 16.10 2014г. в офиса на НБЛ Левски е заявил за картотекиране състезателя Станимир Маринов, роден на 07.09. 1991г. Заявлението за картотекиране включва изискуемите документи, съгласно чл. 62/Наредба за ДП – мъже и ДП – жени – НБЛ, с изключение на изискуемия документ, съгласно т.10 на цитираната разпоредба: „… 10. Разрешение от БК, който държи трансферните права на състезателя, при преотстъпване на състезател, който има сключен договор с друг БК…“

Към заявлението са приложени и следните други документи:

1. Писмо от дата 13.10.2014г. от състезателя Станимир Маринов до СБК Балкан – Ботевград за едностранно прекратяване на трудов договор на основание неизплатени 3/три/ месечни трудови възнаграждения.

2. Уведомление от БФБ за изпращане на Писмо от дата 14.10.2014 г. на официалния електронен адрес на СБК Балкан – Ботевград

В архива на НБЛ за сезон 2013/2014г. се намира удостоверение по образец, с дата 15.10.2013 г. подписано от СБК Балкан и състезателя Ст. Маринов, което удостоверява срока на подписания договор между двете страни – 31.05.2015г.

В хода на процедурата по картотекиране е изискано становище от СБК Балкан относно заявлението на БК Левски за картотекиране на състезателя Ст. Маринов.

СБК Балкан, чрез представителя си адвокат Златко Димитров е представил становище относно заявлението на БК Левски за картотекиране на състезателя Ст. Маринов, като в заключение посочва, че състезателят Ст. Маринов не следва да бъде картотекиран в БК Левски, тъй като счита, че има валиден договор между БК Балкан и Ст. Маринов.

В хода на процедурата е дадена възможност на СБК Балкан да представи в НБЛ доказателства относно заплащането на дължимите възнаграждения на Станимир Маринов за сезон 2013-2014г., като е указано, че ако не бъдат представени такива доказателства, ще се счита, че договорът между Сдружение Баскетболен клуб Балкан и Станимир Маринов е прекратен и състезателят може да премине в друг клуб.

В хода на процедурата по картотекиране е изискано от БК Левски да уточни периода/периодите, за който/които Станимир Маринов твърди, че не е получил възнаграждение, както и размерът на дължимото за този/тези период/периоди възнаграждение.

С писмо от 23.10.2014г. БК Левски е представил становище и документи, с които е уточнено следното: по договора между Станимир Маринов и СКБ Балкан, за периода от 01.08.2013г. до 31.05.2014г. състезателят не е получил: 50% от възнаграждението си за м. декември, 2013 г., които е следвало да получи през м. януари, 2014г., както и цялото възнаграждение за месец април 2014г., които е трябвало да получи през м. май, 2014г., както и цялото възнаграждение за месец май, 2014г., които е трябвало да получи през м. юни, 2014г. Към Писмото са представени и документи от Централна кооперативна банка, показващи превод на работна заплата от СБК Балкан по сметката на Станимир Маринов.

С писмо от 23.10.2014г. СБК Балкан чрез представителя си адв. Златко Димитров е представил: Правилник за организация и вътрешен ред в клуба на Баскетболен клуб Балкан, подписан от Станимир Маринов, както и Служебна бележка от СБК Балкан, от 01.04.2014г. за доходите на Станимир Маринов Маринов за 2013г. Пред НБЛ СБК Балкан не е представил други документи, касаещи заплащането на възнаграждение на състезателя Станимир Маринов или основание за неплащане на възнаграждение. Пред НБЛ не са представени документи за наличието на висящи съдебни спорове между СБК Балкан и Станимир Маринов.

С оглед събраните доказателства и след тяхната преценка, се налага извода, че заявлението на БК Левски за картотекирането на състезателя Ст. Маринов е основателно, а възраженията на СБК Балкан – неоснователни.

За да бъде развален един договор, едностранното волеизявление на страната за развалянето му следва да е достигнало до другата страна. Събрани са доказателства, че изявлението на Ст. Маринов за развалянето на договора му с СБК Балкан е достигнало до адресата (изпратено е на официалния електронен адрес на СКБ Балкан). Претенцията на Ст.Маринов за неизплатени възнаграждения е уточнена по периоди и размер и представлява повече от 20% от дължимото за сезон 2013-2014г. възнаграждение. От друга страна, СБК“Балкан“ не е представил доказателства за изплатени възнаграждения за претендирания от Маринов период. СБК Балкан не е представил каквито и да е други документи, представляващи основание за неплащане на възнаграждение. В хода на процедурата не са представени и каквито и да е доказателства за наличието на висящи съдебни спорове между СБК Балкан и Станимир Маринов, които спорове евентуално да обосноват спиране на процедурата по картотекиране на състезателя.

Безспорно се установява, че СКБ Балкан не е платил на състезателя Станимир Маринов, за месеците декември, 2013г., май, 2014г. и юни, 2014г., което, съгласно чл. 1.2. от Правилника на БФБ за смяната на клубна принадлежност и трансферните права на състезателите, е основание за прекратяване на договора от страна на състезателя, като прекратяването по този ред е основание състезателят да премине в друг клуб като състезател с изтекъл срок на договора.