Спортният директор на „Лукойл Академик” Сашо Везенков коментира случилото се на мача „Левски” – „Партизан”, който бе спрян заради вандалски изстъпления на сините ултраси. Той призова федерацията да вземе мерки и очерта някои от проблемите в българския баскетбол. 


- Утре (б. р., днес) играете трети мач в Еврочалъндж срещу румънския „Ровинари”. Какви са шансовете ви след двете загуби на старта?


- Ние знаем силата на нашия отбор и това, че имаме проблеми. Изненада ни първата загуба. Победим ли в този мач, шансовете ни остават големи. Вече не съм треньор и не съм гледал съперника, има кой да ги гледа.


- Върнахте си Бруно Шундов. Ще има ли още промени?


- Все още не мога да кажа дали ще има промени. Засега това е отборът, но очаквам много повече от чужденците. Знаем, че българите, на които разчитаме, до миналата година не влизаха и в юношеските отбори и трябва да имаме търпение. Лошото е, че българският баскетбол стигна дъното с това, което се случи в събота (б. р., ексцесиите на „Левски” – „Партизан”). Аз от много време говоря и критикувам, но явно всеки си затваря очите.


- За това, че има футболни фенове в залата ли?


- Ами да, те счупиха залата в Правец, но тогава всичко се подмина. Взе се решение залата в Правец да се затвори, защото няма 1200 места.


- Това май беше едно от смешните решения на федерацията.


- И какво като има 1200 зрители в залата, като ги водят с автобус. Ние показахме ясно и точно как може да се извозват фенове, но никой не обърна внимание. А тези хора не знаят правилата на баскетбола


- Да, един от тези фенове на „Левски” коментираше, че мачът свършва в края на третата част.


- А така, това го знаете и вие. Но нещата се премълчават и се стига дотук. Дори президентът на „Партизан” каза, че се получава така, когато се намесят футболните фенове. Возеха се с автобуси и им плаща един определен човек, за да създават атмосфера. И аз съм фен на „Левски” във футбола.


- Но вината само на Тити Папазов ли е, защото е ясно, че говорите за него. „Партизан” и „Цървена звезда” разчитат на футболните си агитки?


- Не мога да кажа, че е само негова. Да, и другите отбори разчитат на това, но досега феновете не са слизали на терена.


- Как може да се реши този проблем?


- Като спре да плаща. Тези фенове няма да проявят изключително голяма любов към неговия „Левски”, за да идват на мачовете.


- Ако тези хора спрат да идват, няма ли да се изгуби смисълът от мачовете, защото допреди година имаше мачове на „Левски” със 100 човека в залата?


- Не да идват, а да им се плаща да идват. Защо крият истината. Сами казахте, че тези хора не знаят кога свършва мачът. А в същото време ни забраниха да играем в Правец, защото залата била малка. Малка е, когато доведат два автобуса. Много бързо трябва да се вземе решение противникова публика да има само при разрешение на отбора домакин, за да не се стига до такива скандали.


- Може ли федерацията да вземе някакво отношение по този скандал, защото все пак е замесен български отбор?


- Не знам, но по този ли начин трябва да се купува любовта. Знаете ли колко фланелки са продадени от голямата кампания на „Левски”? 9 по 29 лв. Федерацията не може да ги спре, защото те сами ще се спрат, ако не са организирани. Идването на „Партизан” беше празник за цяла баскетболна България. След това, което се случи, кога родителите ще заведат децата си на мач друг път?


- Мислите ли да пуснете пореден протест за решението да не играете финалите в Правец?


- На кого да пуснем, а и да пуснем, какво? В момента играем един безсмислен редовен сезон, който е за домакинско предимство. Нашата зала е изключително добре поддържана и е едно от най-добрите места за баскетбол в България.


- Не е ли добре това, което се случва – при вас по желание, при „Левски” насила, но все повече български играчи са с водеща роля?


- Ние искаме по някакъв начин да дадем на баскетбола, защото във времето сме критикувани. Да, сега играем слабо в Еврочалъндж, но с четирима чужденци срещу седем в предишни години. Трябва да имаме малко търпение и съм убеден, че догодина ще имаме наши играчи, които ще играят основна роля в българския баскетбол.


- Как би се отразило на баскетбола евентуално закриване на „Левски”?


- През последните 13 години много слушам за това. Дори ЦСКА беше с по-големи амбиции, с едни червени ангели и успехи в Адриатическата лига за жени. Тогава не мисля, че Дучето си е купувал билет за мача. Той получаваше от тази работа. Любовта към волейболния ЦСКА се изрази в запалването на залата в Самоков. Баскетболът е интелигентна игра. Спонсори идват и си заминават на много големи клубове в цяла Европа. Не можем да го обърнем и да ревем всеки ден по телевизията. Хората нямат какво да ядат. Феновете щели да спасят отбора и какво стана? Грандоманските му амбиции бяха български отбор да играе в Адриатическата лига и това е нещо прекрасно, но този отбор на „Левски” не е най-добрата реклама за българския баскетбол, въпреки че нас никой не ни брои за живи. На хората им писна да слушат за „Биг Брадър” и „Танцувай с мен” ли, какво беше. Апелирам и към федерацията, защото Георги Глушков е крайно време да влезе в ролята си на ръководител. Не може да се назначават треньори с, да не кажа, килийно образование. Може да са интелигентни момчета, но без грам опит се назначават за треньори. Как стана и Тити Папазов треньор? С диплома от Своге. С всички тези неща стигнахме дотук. Как се отрази, като ги няма ЦСКА, „Славия”, центрове като Видин и Русе? Става по-зле. Бих се радвал „Левски” да го има. Но нещата, които се говореха, за три отбора с участие във всички турнири беше нереално. Животът продължава и без ЦСКА, и без „Левски”.


Тодор Христов, 7 дни спорт