Карина Константинова е на 15 години и е възпитаничка на ботевградската школа Балкан. В момента тя е едно от най-талантливите момичета в клуба, а от скоро състезателката е част от националния отбор на България за кадетки (16). Преди дни Карина се завърна от Балканиадата в Румъния, където водеше смело отбора си напред всеки мач и стана Топ реализатор на турнира със средно по 18.2 точки на мач и 4.4 откраднати топки. Освен това, тя и още една българска състезателка – Гергана Иванова, бяха избрани в идеалната петица на турнира. С добрите си изяви Кари намира място и при по-големите момичета в отбора на девойките на Балкан. Ние се свързахме с нея, за научим малко повече за любовта й към баскетбола и първите й мачове с националния тим.


 


- Как оценяваш представянето на отбора Ви на турнира за Балканската купа в Румъния?


– “Не се представихме много добре. Има още какво да подобрим в нападение и най-вече в защита, но играхме отборно, във всеки мач излизахме за победа и всички момичета, които влизаха в игра, даваха всичко от себе си.”


 


- Станахте трети, можехте ли да се класирате по-напред и какво не ви достигна според теб?


- “Да, можехме да играем финал, но контузиите на двете ни основни състезателки оказаха голямо влияние върху ротацията в състава. За повечето момичета, както и за мен, това бяха първи мачове на национално ниво и във всяка имаше притеснение. Всички видяхме как се играе извън България и този турнир остави по нещо положително в нас.”


 


- От колко време тренираш баскетбол и как се запали по този спорт?


- “Тренирам баскетбол от 7 години. Запалих се докато гледах едни момчета, които играеха в училището до нас. Те ме викнаха да играя с тях и след две седмици се записах да тренирам.”


 


- Кой е треньорът, от който си научила най-много?


- “Първата ми треньорка Теменужка Сомова ме научи на основните неща в баскетбола и ме накара да заобичам този спорт, но треньора, от който знам най-много и ме е изградил като играч, е Михаил Михайлов.


 


- Ти се представи страхотно на турнира в Румъния и бе в основата за успехите на България, за какво работиш най-много на тренировка и какво искаш все още искаш да подобриш?


- “Работя много за техника и стрелба от средно и далечно разстояние. Искам да подобря играта си в защита и бързината си.”


 


- Какво означава за теб да играеш в националния отбор на България?


- “Да играеш за националния отбор на страната си е чест и голяма отговорност. Това беше една от големите ми мечти, която се осъществи.”


 


- Кой е най-големият ти успех до момента?


“Най-големият ми успех е трето място на Републиканско първенство за кадетки през сезон 2013/2014, който се проведе в Самоков.


 


- За какво мечтаеш?


- “Мечтая един ден да играя баскетбол на високо ниво извън България.”


 


- Има ли играч, на който искаш да подражаваш?


“Не подражавам на никой, но много харесвам Станимир Маринов. Той е един от любимите ми играчи.”


 


- На какво те научи баскетболът ?


“Баскетболът ме научи да бъда дисциплинирана, организирана и да съчетавам училище и тренировки. Трудно ми е, но мисля, че на този етап успявам.”


 


- Какво си пожелаваш през новата година?


- “Пожелавам си най-вече здраве и един успешен сезон без контузии.”


 


Владислава Николова, BGbasket.com