Днес от 10:00 часа в Малкия салон на НЧ”Тодор Пеев-1871” се проведе „Урок по Родолюбие”  в чест на Националния празник.  Участие взеха всички училища на територията на Община Етрополе.
Водещи бяха Люба Дончева и Симеона Стаменова – ученици от ОУ „Христо Ботев” – град Етрополе.
На събитието присъстваха г-жа Венета Гергова – заместник – кмет на община Етрополе, г-жа Росица Христова – заместник – кмет на община Етрополе, Росица Иванова – главен експерт по „ПКВ”, директори на всички общински училища, учители, ученици и граждани.
Учениците от ПГ „Тодор Пеев” – град Етрополе представиха презентация и есе по повод 137 – години от Освобождението на България. 
Малките ученици от ОУ „Георги Бенковски”-  с. Малък Искър представиха рецитал по повод паметната дата, а възпитаниците на ОУ „Христо Ботев” – град Етрополе излязоха  облечени  в ботевски и национални носии. Те успяха да ни върнат и да ни  „срещнат”  с видни българи, които да оставили ярка следа  в националната ни памет, а именно Христо Ботев,  Георги Бенковски, Райна Княгиня, Илия Вълчев, Стилияна Парашкевова,Куна Митова, Цона Берова,  както и да изпълнят редица възрожденски песни.  Ботевци представиха  изложба по повод Освобождението.
Учениците от ОУ „Христо Ботев” – село Лопян, град Етрополе представиха своята обич към България, като рецитира любими патриотични стихове. Те представиха рецитала на училището и изпълниха песни, с които успяха да докоснат сърцата на публиката и да ги накарат да се почувстват горди българи.
Учениците на СОУ „Христо Ясенов” – град Етрополе разказаха за трънливия път, извървян от народа ни, за саможертвата, за обичта към отечеството и за вярата в бъдещето. „Урока по Родолюбие” завърши с песента на Емил Димитров – „Моя страна, моя България”!
В края на събитието г-жа Росица Христова – заместник – кмет на община Етрополе и г-жа Венета Гергова – заместник – кмет на община Етрополе връчиха грамоти и химикалки на всички участници.