Кметът Георгиев, по-известен с прякора си Ту'лата, упорито отказва да отговори на въпросите кой е разрешил продажбата на паветата, извадени от центъра на Ботевград, и на кого и за колко са продадени те. Това питане се внася вече три поредни сесии от съветника Иван Гавалюгов, но съвсем демонстративно и в пълно нарушение на Закона, кметът не дава отговор. Повод  за настоятелното питане стана изнесена официална информация от Георгиев, в която се твърди, че демонтираните павета не са заприходени в активите на Общината, с абсурдния аргумент, че било невъзможно да се разделят от пясъка и калта при демонтирането им, но в същото време  информира, че част от тези павета са продавани на граждани по тяхна молба. Поредният отказ от страна на Георги от с. Новачене, да даде отговор на този въпрос, започва все повече да прилича на гузно мълчание и засилва съмненията, а всъщност отдавна тиражирани версии от добре запознати, че именно тези павета са се озовали в двора на имението му над Новачене, както и в дворовете на вилите на няколко негови лични рахат-мейкъри и "бизнес-партньори". Ако мистерията около неясната съдба на тази общинска настилка се разплете от разследващите органи и се окаже, че градските легенди всъщност са достоверни факти и събития, то нищо чудно след Ту'лата, Булдозера – лепнат му от премиера Борисов, Георгиев да се прочуе и с нов запомнящ се прякор - Жоро Павето.

Проблемите на градоначалника с неудобните въпроси, оказва се, не свършват с паветата. Изглежда обзет от перманетно нежелание да отговаря, той съвсем пренебрежително подминава и отговорите на следните два въпроса, поставени му от същия съветник:


1. На каква сума възлизат отпуснатите държавни целеви средства за 2014-та година за финансиране на обществения транспорт в община Ботевград, съгласно  НАРЕДБА № 3 от 4.04.2005 г. за условията и реда за предоставяне на средства за субсидиране на превоза на пътниците по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони.


2. Какви разходи за ползване на водоснабдителни и канализационни услуги през последните 3 години Община Ботевград е изплатила на ВиК Бебреш за предоставени услуги на следните общински обекти :



  • Общинска администрация Ботевград

  • кметствата в селата на община Ботевград

  • обществените чешми

  • градските фонтани и шадравани

  • плувния басейн в учебния спортно-тренировъчен център "Васил Левски“

  • открития градски басейн в общинския спортно-тренировъчен комплекс до Арена Ботевград

  • учебен спортно-тренировъчен център "Балкан"

  • общински градски стадион "Христо Ботев"

  • общинска спортна зала "Балкан"


моля посочете конкретни данни за всеки един обект поотделно


Коректният отговор на първия въпрос ще внесе до голяма степен яснота с колко общината дофинансира безплатния транспорт на пенсионерите, ако изобщо има такова доплащане.  Изнасянето на тази информация вероятно ще развенчае един от фундаменталните  митове, че благодарение на благородната душа на навлизащия в пенсионна възраст Георги и искрената му загриженост за отрудените възрастни хора, пенсионерите в общината се возят без пари. А то ще се окаже, че държавата си плаща за това.


Избягвайки да отговори на въпроса за водата, която общината плаща на общинското ВиК, кметът несъзнателно налива вода в мелницата на онези, които твърдят, че такива плащания изобщо няма, просто защото вода за тези общински обекти не се отчита и респективно не се фактурира. Подобно питане е внесено и до управителя на ВиК Бебреш Радослав Наков, който засега също мълчи, вероятно поради необходимост от известно технологично време за синхронизиране на отговора и уеднаквяване на информацията между „доверителя“ и „ довереника“.  Ако системата „единият  лъже, другият маже“ този път не сработи и действително се окаже, че Община Ботевград не плаща за вода, това би могло да взриви истински вулкан от недоволство сред онези добросъвестни и коректни абонати на водното дружество, на които и без друго им се налага да плащат в сметките си и водата на онези вечно интегриращи се социално слаби съграждани. Още повече на фона на все още плахо, но упорито прокрадващи се намерения на ВиК да увеличи цената на питейната вода, която съвсем не е "пивка".


Оказва се, че и други съветници не са удостоени с височайшата чест да получат отговор на актуалните си питания. Филип Филипов е поискал информация от кмета за изградените газопреносни трасето до с. Литаково и с. Рашково, като в питането си изисква информация относно цената на изграждане на трасетата и начинът им на финансиране, фирма-изпълнител, както и документ, удостоверяващ въвеждането в експлоатация на въпросната газопреносна инфраструктура. Излишно е да се спомене, че тези въпроси отново не получават отговор от адресата на питането.


Общинският съветник Цветан Цолов още преди два месеца е внесъл питане до г-н Георги, с което се интересува какви суми е събрала общината от такси за разполагане на рекламно-информационни елементи върху имоти общинска собственост за периода от 01.01.2009 до 31.12.2014 год., има ли сключени договори за това и какъв е техния брой, с кои лица са сключени договорите и на каква стойност. Засега тези много сложни и трудни въпроси все още остава без отговор. А може и информацията да е "засекретена". Така е, г-н Цолов, докато едни застрахователи питат, други действат. И то задължително при голяма и споделена изгода. 


В духа на проблематичната за общината тема за водата можем да заключим, че питащите засега пият една студена стубленска вода, но неотговарящият им, с прякор на глинено изделие, е хубаво да си припомни българската поговорка „ .. един път стомна за вода, втори път стомна за вода, пък на третия път стомната се счупила „  ( аналогията на стомната с мандатите е случайна..., но верността на поговорките е доказана )