Общините вече няма да са бенефициенти за дейности по подмяна и изграждане на ВиК инфраструктура с европейски средства, а само консолидираните ВиК оператори. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии. 


“Аз лично съм много разочарован от малкото средства за София област в настоящия програмен период. А причината за това е, че от предходния програмен период 2014 – 2020 година не са били изпълнени доста от проектите. Те са били “фазирани“ в сегашния програмен период 2021 – 2027 година и респективно средствата от този период ще бъдат използвани съответно, тъй като те имат проектна готовност, от други области, които бяха по-напред от София област. Заради неизпълнение на проектите в предходния програмен период, ще ползват ресурс от настоящия програмен период, което автоматично означава, че за другите области, включително и за София област, ще останат по-малко средства“, коментира кметът. Той уточни, че това е неофициална информация. 


Общинското ръководство се е поинтересувало как върви прединвестиционното проучване конкретно за Ботевград и общината, какви са предвижданията и проблемите. Общината е предоставила цялата налична информация на база изготвени проекти – идеен проект за подмяна на канализацията в Ботевград, за подмяна на водопровода в града и селата. 


“Това е изходна информация, която сме предоставили на фирмата, извършваща прединвестиционното проучване. Поръчката е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта на това прединвестиционно проучване е да се идентифицират проблемите, да се предложат решения и да бъдат нещо като техническо задание за бъдещo проектиране и изпълнение, като вече бенефициент ще бъде ВиК операторът с проект, с който той ще кандидатства пред Оперативна програма “Околна среда“, обясни Иван Гавалюгов. 


“Казах, че съм разочарован, защото средствата през настоящия програмен период са малко и са само за подмяна и изграждане на канализация. Надявам се това да се промени. Има сериозна динамика в намеренията с оглед кое е действащото правителство, какъв приоритет на проблемите ще даде. Надявам се, че на ВиК сектора наистина ще се обърне сериозно внимание.  Основните инвестиции, които Общината прави със собствени средства са основно за подмяна на ВиК инфраструктурата. Подмяна на водопроводи със собствени средства правим във всички населени места“, коментира още кметът Гавалюгов. 


Като пример той даде село Липница, където предстои изграждане на водопровод с дължина 800 метра. 


“Планували сме изграждането за настоящата година. Включително ремонт, увеличаване обема и капацитета на съществуващото водохващане, с което очаквам, че ще решим проблема на този район – Липница-Елов дол. Проблемът съществува от десетилетия назад. Също така имаме намерение в следващите няколко седмици да реализираме водопровод между двете села. За да можем да захраним село Елов дол с вода. През миналата година и двете села бяха с режим през летния сезон“, съобщи кметът Гавалюгов.


Според него идеята на концепцията за окрупняване на ВиК сектора е да се решават генерално проблемите на отделните области в България, а не на парче. “В момента това, по мои наблюдения, не се случва така, както е записано на хартия, и особено в София област. Всички сме недоволни и озадачени от увеличението на цената на водата. Очакванията на хората са, че срещу това увеличение ще получат по-добра услуга. Аз лично съм учуден, че Комисията за енергийно и водно регулиране одобри изцяло искането на ВиК София, не съм експерт и не е наша функция и в правомощията ни да анализираме техните разходи, които са посочили в бизнес-плана си, така че да се покриват от продажбите на услуги на съответната цена. Всички ние очакваме увеличението на цената на водата да се усети в подобряване на услугата, с инвестиции във ВиК инфраструктурата и т.н., което няма как да стане веднага, но в един разумен срок е възможно“, коментира той.


Иван Гавалюгов посочи като един от главните проблеми, които ВиК операторът трябва да реши в община Ботевград, е за пречистване на водата във вилна зона Зелин.


“Това е единственото населено място в общината, всъщност то е част от Ботевград, с размери на едно средно голямо село, над 1 000 са постоянно живеещите там, където ВиК операторът инкасира промишлена вода, защото няма пречистване и тя не е с необходимите качества за питейно-битови нужди. Община Ботевград е направила проучване и имаме конкретни параметри и условия, при които би могло да се постави такова съоръжение. Предстоят ни разговори с ВиК оператора, който трябва да е собственик на това съоръжение. Така че в най-скоро време във вилна зона Зелин, реалистично до края на годината, ако има разбиране, съгласие и желание да се реши този проблем от ВиК оператора, да бъде инсталирано съоръжение за пречистване на речни водохващания, и то с висока мътност. Имаме две предложения. Остава ВиК операторът да избере по-удачното за него, разбира се. Принципно сме договорили да се заплаща месечен наем за тази услуга, което няма да натовари финансово оператора, но ще му даде възможност да предоставя услугата “питейно-битово водоснабдяване“ и да я инкасира. Тази инвестиция ще може да се поеме с текущите приходи от инкасирането на вода за питейно-битови нужди“, обясни градоначалникът.