Сериозен дебат на днешната сесия предизвика Общинската програма за закрила на детето. Чуха се различни мнения за нея. Чиста демагогия, така Цеца Христова нарече Програмата за закрила на детето. Според нея Програмата не съдържа конкретни мерки за намаляване на детската бедност, за защита от насилие. Освен това тя подчерта, че не се прави достатъчно за насърчаване на децата с изявени дарби. „Не е уточнено как ще се извърши подпомагането на такива деца. Как ще извършим висок жизнен стандарт на една майка, която има три деца, а в същото време е безработна”, допълни съветничката. Тя заяви, че затлъстяването и наднорменото тегло е един от основните проблеми на децата в българските училища. Христова попита дали се прави проверка какви закуски се продават в училищата. Според нея в училищните лавки редовно се продават нездравословни храни. Христова добави още, че в програмата не се споменава нищо за употребата на наркотици от малолетни и непълнолетни лица. По думи на съветничката контролът за посещение на малолетни и непълнолетни лица в питейните заведения е силно занижен. Тя сподели с ОбС, че има информация, че собствениците се предупреждават за предстоящи проверки. В тази връзка Цеца Христова предложи в проверките да бъдат внезапни и в тях да участват представители на местния парламент.  Друг въпрос, който тя постави, бе: „Защо бе забранено на деца да спортуват в зала „Арена Ботевград?”. Съветникът Цветан Миньовски взе отношение по същия въпрос. Той отправи конкретен въпрос към директорът на ОУ „Никола Йонков Вапцаров” Петя Кочкова, който гласеше: „Поинтересувах те ли се защо несе допускат децата?”. „Тези деца отидоха в София и донесоха златни медали. Не ме интересува кой ги тренира и каква вражда има между един или друг. Интересува ме защо се злоупотребява с децата? А Вие, г-жо Кочкова, мълчите.”, заяви Миньовски.   


Според Цонка Докова децата са на улицата и в баровете, защото „липсва родителският капацитет”. „Всеки трябва да започне промяната от себе си и да не обвиняваме този и онзи. Просто има промяна в ценностната ни система като личности и като хора, заяви тя. – Що се отнася до закуските в лавките на училищата – има си контролни органи, които проверяват дали храната отговоря на съответните наредби”, добави тя. Цонка Донкова подчерта, че има национални стратегии за защита от насилие и контролни органи, които проверяват дали те се изпълняват. В края на изказването си тя призова колегите си от опозицията да не бъдат толкова критични към институции.


Иван Гавалюгов също взе отношение по Програмата. „Съгласен съм, че родителите би трябвало да имат основна грижа за възпитанието на децата си. Ние тук обаче не сме се събрали да коментираме поведението на родителите, а това какво ние можем да направим като общински съветници по отношение контролните функции на община и на други институции на територията но Общината Ботевград”, подчерта той.


Гавалюгов коментира състоянието на спортната инфраструктура на ботевградските училища. Според него то е трагично. По отношение на двора на ОУ Н.Й.Вапцаров” – начален етап, съветникът заяви: „Не съм виждал такъв празен, потискащ двор, от гледна точка на това, че в него липсва адекватна, съвременна спортна инфраструктура. Държа да отбележа, че това не изисква някакви съществени финансови ресурси.”.  Според него дворът има визията на огромен паркинг с два малки коша от преди седем-осем години, които от време на време се чупят. По думи на Гавалюгов един от кошовете е счупен и в момента. В тази връзка той попита Петя Кочкова за причината да не предприеме мерки за поставяне на футболни врати, нови кошове и по-съвременни настилки. Съветникът изрази мнение, че спортната инфраструктура на другите училища в града не е по-добра. Той не пожела да коментира състоянието на физкултурните салони, но спомена, че в салона на ОУ „Н.Й.Вапцаров” –начален етап, има мухъл, а подовото покритие в салона на прогимназиалния етап не е в добро състояние. „Ние се хвалим с модерна спортна инфраструктура, но тя е неизползваема от децата”, каза в Гавалюгов.  Той коментира и факта, че не се спазва вечерният час, наложен на ученици. „Общината е абдикирала от своите контролни функции, полицията също, а за собствениците на заведения изобщо да не коментираме, тъй като те гледат на децата като на едни ходещи касички”, каза съветникът и се обърна към съветниците Иван Начев и Николай Велков дали могат да гарантират, че в техните заведения не се допускат малолетни и непълнолетни лица без придружители след определен час.


Изказванията на съветниците от опозицията срещната отпор от страна на директорите от учебните заведения. Според тях училищната спортна база е в добро състояние и се ползва за различни спортни прояви и провеждане на тренировки по различни спортове.


Петя Кочкова даде положителна оценка на Общинската програма за закрила на детето. Тя изрази задоволство от успешната съвместна с Детска педагогическа стая, с Дирекция „Социално подпомагане”, с общината и с родителите от училищното настоятелство. По отношение на спортната база в училището, Кочкова посочи, че тя е в добро състояние и се използва от много ученици и трениращи. „Взимаме мерки срещу мухъла в салона. Редовно проветряваме и ползваме препарати срещу мухъл”, добави тя.


Мнение си за Програмата изказа и съветничката Марияна Горгачева. „В тази програма са заложени мерки за подобряване на здравословното състояние на децата. Когато се изработва такава програма, кое компетентно лице ще координира това, когато в общинската администрация няма експерт по здравеопазването?”, попита тя. Д-р Горгачева се поинтересува още дали общината работи за привличане на средства от централния бюджет за стимулиране на даровити деца. От страна на секретаря на общината – Цеца Иванова, не последва конкретен и ясен отговор.