Областната администрация на Софийска област работи активно по актуализацията на Областната програма „Заедно за здравето и сигурността на децата”. Инициативата за това е на областния управител Росица Иванова. С нея са ангажирани зам.- областния управител Николай Николов, Регионалният инспекторат по образованието – София регион и ОДМВР-София.


Идеята на ръководството на ОАСО е мерките, които се прилагат в Софийска област по отношение сигурността и здравето на децата, да бъдат адекватни на направените изводи за състоянието на детската престъпност, да противодействат на детското асоциално поведение, зависимости и употреба на наркотици. Програмата е част от управленския подход на местните власти и своеобразно продължение на общите усилия на Областната управа и нейните партньори при решаване проблемите на подрастващите.
Същевременно се работи и по обновяването на Стратегията по пътна безопасност, което е част от инициативите във връзка с Третата глобална седмица по пътна безопасност на ООН на тема „Децата и безопасността на движението по пътищата”. Тя се провежда в България от 4 до 10 май, а официално й лого тази година е „Спаси живота на децата!”. Инициативата е под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.


От началото на инициативата бяха проведени редица мероприятия – беше представен клип за детска пътна безопасност, декларацията на децата за безопасност на движението по пътищата, разпространена от ООН, а в храмовете бяха отслужени тържествени литургии за здраве на децата, участници в пътното движение. Служители от Пътна полиция и ДАЗД проведоха беседи по пътна безопасност с учениците в начален курс, а по метода „Широкообхватен контрол” бяха реализирани и специализирани полицейски операции за контрол над използването на обезопасителни системи за деца, предпазни колани и каски.


До края на Третата глобална седмица по пътна безопасност предстоят още инициативи, сред които тематични родителски и работни срещи с институциите на местно ниво, състезания и изложби на детски рисунки. В петък, точно в 12.00 часа, ще прозвучат сирени в памет на децата, загинали в катастрофи, съобщава пресцентъра на Областната администрация. Оттам припомнят, че на 24 април в с. Челопеч се проведе и Областното състезание „Да запазим децата на пътя”, в което участваха седем отбора на ученици от Софийска област.