Всяка година е поредната последна година за завършващите съответното училище. С последния учебен ден, с последния звънец и раздялата с довчерашни съученици, с ръководството на училището, с учителите и помощен персонал.
С много цветя, със сълзи в очите, с оправдан трепет в крехките до днес детски сърца. И с голямата надежда за реализация в „реалния живот”, както неправилно го наричаме всяка година при пожеланията.
Раздяла с любимото училище имаше днес в двете гимназии в Етрополе – ПГ „Тодор Пеев” от 11:00 часа и от 12:00 часа в СОУ „Христо Ясенов”.
На пръв поглед едно и също нещо, а толкова различно по дух, преживяване, емоции, та дори и по предварително зададен сценарий.
И в двете училища се започна с приветствено-прощалните слова на директорките Десислава Найденова и Светла Вълова.
И в двете училища присъства кметът инж. Богомил Геогиев, Росица Иванова- главен инспектор ПКВ, а в СОУ „Христо Ясенов” и заместник-кметът Росица Христова.
И в двете училища кметът поздрави завършващите с благодарност към ръководство и учители за старанието и вложения труд, с пожелание към учениците за успешна реализация след завършването.
Различното беше: в ПГ „Тодор Пеев” своя поздрав към батковците и каките от последния клас отправиха малчуганите от ЦДГ „Еделвайс”, а в СОУ „Христо Ясенов” прекрасният мажоретен танц за завършващите и кръшните български хора бяха от довчерашни техни съученици в гимназията.   
Накрая го имаше и последният звънец и неувяхващите популярни песни за любимия учител, за незабравимия клас и много, много цветя, размяна на подаръци, номинации, шаржове и закачки.
С пожелания за достойно и успешно представяне на предстоящите изпити. 
Със смяна на знаменосците  и прощаване с училищното знаме.