Националният отбор на България за юноши (18) спечели драматично и втората контролна среща срещу сборния отбор от Южна Сърбия, който бе за два дни в Ботевград. Тимът ни победи със 76-73 след продължение, в което българите поведоха за първи път в мача от началото на първата част. Нашите поведоха едва за 21 секунди в нея, а след това губеха през целия двубой. В края те се пребориха за успеха и така победата дойде доста трудно, въпреки убедителния успех вчера (вижте ТУК).


Мачът започна оспорвано, но сърбите взеха контрола в първата част. За кратко нашите обърнаха, но съперникът им отново взе аванс и след първата част бе напред с 4 точки. След силно включване на Цветомир Акимов в началото на втората четвърт юношите ни намалиха до 1 при 25-26, но за кратко. Така на почивката Сърбите отново поведоха и вдигнаха преднина до 9 точки.


Гостите започнаха силно и третия период със серия 6-0 и увеличиха още повече аванс , който за първи път достигна 15 точки.  Постепенно нашите започнаха да се връщат в мача и секунди преди края на третата част, след тройка на Николай Николов, те намалиха до 1 при 53-54. Малка остана разликата и в последната част, а 3 минути преди да свърши мача, националите ни за първи път изравниха при 61-61. След оспорвани минути сърбите отново излязоха с две аванс. 16 секунди преди края Цветомир Акимов бе фаулиран и не трепна от наказателната. Така се стигна до продължение. В него нашите за първи път в мача поведоха след тройка на Цанко Краев. След него и Цветомир Куртев се разписа от тройката и тимът на България за първи път имаше преднина от 5 точки в мача. Гостите намалиха малко, но Куртев не даде шанс за обрат и нашите спечелиха двубоя.


Цветомир Акимов бе най-резултатен за успеха с 18 точки като бе 8/8 (100%) от наказателната линия. Николай Николов реализира 15, а Цветомир Куртев се включи много силно в продължение и добави общо 12 след края на мача. 


За гостите от Сърбия над всички бе капитанът Никола Милетич с 15 точки, а по 11 добавиха Стефан Микич и Йован Ранич.


Сборният тим на Южна Сърбия бе съставен от момчета родени 1997-ма, 1998 и 1999 година.


 


bgbasket.com