След повторно гласуване предложението събра 15 гласа „за” и 10 „против”.


Общинският съвет разреши да бъде подписана спогодба между общината Ботевград и консорциум „Хидро”, който изгражда градската пречиствателна станция за отпадни води. Документът урежда финансовия въпрос между страните. Задължението на консорциумd е да довърши обект Градска пречиствателна станция за отпадни и частично да изгради канализация във вилна зона Зелин в срок до края на месец септември, за което общината трябва да плати по договор сумата от 3 650 992 лева. Ако парите не бъдат изплатени в срок до 31 март 2016 год., общината се задължава в срок до 7 календарни дни, считано от настъпване на падежа, да прехвърли чрез сделка в нотариална форма в полза на консорциум „ЕРС Хидро” – гр. София, правото на собственост върху четири общински имота, които са обявени  за продажба чрез публичен търг с тайно наддаване. Това са високият корпус на болницата с определена първоначална тръжна цена от 2 160 000 лева, и три обособени части от бившия младежки дом, които се продават на следните  първоначални тръжни цени – 562 400 лева, 503 200 лева и 441 100 лева.

Тази докладна бе най-дълго дебатирана на вчерашното редовно заседание на ОбС. Най-напред думата за изказване поиска съветникът Иван Гавалюгов.  Той посочи, че внесеното предложение е в противоречие с предходно решение на ОбС.  Освен това Гавалюгов заяви, че в докладната не е посочено на какво правно основание ще се извърши замяната. Той поиска от юриста на ОбС – адв. Стоян Стоянов, да внесе яснота като конкретизира кои закони разрешават предоставянето на общинска собственост срещу дълг. „Какво се случва, ако общината погаси 2 500 000 или 3 100 000 лева, или каквато и да сума. Отново ли трябва да прехвърляме тези имоти за непълно погасяване на сумата?”, попита съветникът.  Той изрази мнение, че така предложената спогодба е незаконосъобразна и че около нея има редица неуточнени въпроси.


Отговорът на адв. Стоянов бе лишен от конкретика. Той заяви само , че докладната не противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация и на Закона за общинската собственост. „Общинският съвет е собственик, той се разпорежда с имотите, както намери за добре”, допълни адв. Стоян Стоянов.


Йордан Йорданов заяви, че тази спогодба е единственият изход от ситуацията с наложената финансова корекция от 25% върху стойността по проекта за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води, в противен случай може да се наложи общината да връща всички средства, които е получила по него.


Йорданов бе репликиран от Иван Гавалюгов, който заяви: „Никой не си задава въпроса защо в крайна сметка я има тази санкция. Тези средства така или иначе са ни отрязани. Ние няма да получим финансиране. Важното е обаче пречиствателната станция да бъде въведена в експлоатация, за да бъдат изпълнени целите на проекта. Тази станция може да бъде въведена в експлоатация дори и да не сме си изплатили задълженията. Само че чрез сключване на споразумение със строителя на разсрочено плащане на възникнали задължения към дадена дата. Аз, освен това, многократно съм запитвал колеги в този общински съвет на какъв етап е изградена градската пречиствателна станция и какви точно са задълженията, които имаме да изплащаме. Имам достатъчно информация, че в тези средства е включена една много голяма комисионна, и всъщност изпълнителят изобщо няма да е на загуба. Довършвайки това, което е сключил по договор, няма да получи един пари и вероятно няма да насочи едни получени по този проект средства. Според мен тук се крие разковничето в паническото бързане да се осигурят един средства по всякакъв начин. За съжаление – незаконосъобразен, имам предвид върнатите, поради противоречие със закона, редица решения на общинския съвет.”.


Кметът в отпуск Георги Георгиев, който присъстваше на заседанието, също поиска да се изкаже. Той обясни, че спогодбата с изпълнителя на пречиствателната станция е един вид гаранция, чиято цел е „да даде някакво успокоение на изпълнителя, че той ще има шанс да си вземе парите”.


Цветан Миньовски също бе на мнение, че със строителя трябва да се договори разсрочено плащане на задълженията, а не да се залагат общински имоти. „Строителят винаги може да запорира сметките на общината и да си получи парите. Затова смятам, че спогодбата с  имотите е безсмислица, която аз няма да подкрепя.”, заяви съветникът. 


Според Цеца Христова причината да се стигне до тази спогодба е, че изпълнителят на проекта няма доверие на общината, че тя ще си плати задълженията към него. Христова бе на мнение, че следващият общински съвет трябва да решава дали общината да подписва тази спогодба, или не.


Филип Филипов  изрази съмнение,че решението за спогодбата е незаконосъобразно и също ще бъде върнато от областния управител. Съветникът предложи група общински съветници  да се проведе срещнат и разговарят със строителите. В този момент адв. Стоянов го прекъсна и каза, че общинският съвет не е страна и тази среща няма да има никаква стойност. „След като не сме страна, защо ни не се внася това предложение”, попита Гавалюгов, но отговор не последва.


Предложението за подписване на спогодба между общината и строителя на пречиствателната станция за отпадни води бе подложено на гласуване, но не бе прието, тъй като в този момент в залата присъстваха 14 общински съветници от мнозинството. Иван Начев предложи то да бъде прегласувано, което предизвика възгласи на недоволство от страна на опозицията. Съветници попитаха с какъв мотив се иска прегласуване, но смислено обяснение така и не последва. „Може да си скачате колкото искате, щом е постъпило предложение, ще го подложа на гласуване”, обърна се към  опозицията Йорданка Лалчева.


В това време излезлият съветник от мнозинството се върна в залата. Така на прегласуването предложението събра 15 гласа "за". „Сега аз искам прегласуване”, каза Филип Филипов, но председателят на ОбС не обърна внимание на думите на опозиционера. Иван Гавалюгов поиска да се възползва от правото си на отрицателен вот. Лалчева обаче категорично отказа да му даде думата.