Във връзка с изпълнение на дейностите по процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M90P001 - 2.002 „Независим живот" на територията на Община Етрополе беше разкрит „Център за почасово предоставяне на интегрирани социални услуги към Домашен социален патронаж гр.Етрополе - алтернатива за достоен и независим живот".
Основната цел на проекта е подобряване качеството на живот, достъп до социални и здравни услуги с цел интегриране на хора в неравностойно положение, живеещи в изолация, стари хора, деца и лица с увреждания, чрез предоставяне на качествени грижи в домашна среда, включващи поддържане на базисни потребности, социална и медицинска рехабилитация, психологическа подкрепа и медицинско обслужване.
По проекта се предвижда да бъде закупен специализиран автомобил за хора с увреждания с цел предоставяните услуги да станат достъпни за по-голяма част от нуждаещите се лица. През месец декември са наети на трудови договори 3 домашни помощници и 6 лични асистенти, които предоставят услуги на 24 потребители.
След приключване на предоставяне на услугите по процедура „ Нови алтернативи", ще бъдат назначени допълнително лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници. Набирането на кандидати за потребители за услугата и кандидати за асистенти започва от 10.02.2016 г. до 26.02.2016 г.
На всички кандидати за потребители на социалните услуги по проекта ще бъде изготвена индивидуална оценка на потребностите. Всеки потребител, съобразно нуждите си, може да ползва различни услуги, според необходимостта и вида помощ. Проект „Независим живот" е с продължителност до 31.12.2017 г. /Общината