Да реализираш идея, свързана с производство, и то на уникален за страната ни продукт, не се оказва лесна задача. Но, както се казва и вярва, с постоянство, упоритост и труд, можеш да постигнеш целите и да осъществиш мечтите си. Така през лятото на 2015 год. е създадено единственото към момента производство на трапезна сребърна вода в България.  Зад него стоят усилията на двама ботевградчани, чиито имена се ползват с авторитет в местните бизнес среди. Това са Тихомир Лалов – собственик на златарска къща „Болид” и Стоян Петков – притежател на магазин за търговия на едро с хранителни стоки.


Господин Лалов, как се зароди идеята у Вас за производство на трапезна сребърна вода?


Идеята за производство на този продукт се зароди у мен преди три години и половина. Имам познания в областта на благородните и цветните метали, което е разбираемо предвид професията, която упражнявам. Преди около 30 години, когато изучавах тайните на бижутерията, един мой учител – арменец, непрекъснато изтъкваше полезното влияние на среброто върху човешкия организъм. Тогава не се впечатлявах особено от думите му, но по-късно често си ги спомнях. Всеизвестна истина е, че сребърните йони убиват микробите. Това породи желанието у мен да придобия повече знания в тази област . Така насочих вниманието си към получаването на сребърна вода.  В продължение на две месеца буквално бях погълнат от темата. Реших да се захвана с разработването на система за осребряване на вода, но много по-различна от съществуващите до момента. Първо направих сребърен обменник, в който се получава електропроводимост, достатъчна, за да протече процесът електролиза. Направих двата електрода от сребро с висока проба. Те са с голяма ширина, обработени и разположени по специален начин. Генераторът също е разработен по специална методология. Няма процес на застой. При преминаване на водата между двата електрода тя се осребрява. Генераторът пропуска ток в зависимост от електропроводимостта на водата и нейния дебит. В процеса участват и неодинови магнити, които преструктурират водата, т.е. тя става много мека и лесна за усвояване от организма.  В последствие реших да обогатя водата с минимално количество минерала зеолит, известен с чудодейните си качества. Само да уточня, че преди да постъпи в обеменника, водата преминава през многостепенно филтриране. За да премахнем изцяло тежките метали – кадмий, никел, олово и алуминий, както и цианидите, дори в допустимите стойности, закупихме американска система за пречистване на водата по метода „Брита”, с активен въглен, получен от черупки на кокосов орех. Системата, която използваме, е в съвременен вариант, дори може да се каже, че е  иновативна в тази област. Спирам дотук, тъй като смятам, че не трябва да разкривам всичко около производствения процес.


Искам да използвам възможността, че се дава публичност на нашето начинание, да благодаря на трима човека, които много ми помогнаха за реализация на идеята. Това са Иван Цолов – химик,  Коцо Коцев, който е отговарял за производство на дейонизирана вода за производствени цели,  и инж. Златанов – управител на фирма „Протон” в Правец. Те споделиха с мен своите познания и ме напътстваха през цялото време. Инж. Златанов много ми помогна при разработване на генератора.


Имате млад съдружник. Как успяхте да го убедите, че си струва да инвестира в бизнес начинанието?


Не беше лесно, но за моя радост успях да спечеля доверието на един млад, образован и ерудиран мъж, с дипломи от Холандия, Германия, учил е и в Австралия. Казва се Стоян Петков, завършил е диетология, логистика и други специалности. Семейството му се занимава със собствен бизнес. Имат складова база за търговия на едро с хранителни продукти. Със Стоян сме си разпределили отговорностите. Той се занимава с продажбите, а аз с производствената дейност. Всъщност, синът ми Радослав ме свърза със Стоян. Двамата са добри приятели.


Производственият цех за трапезна сребърна вода се намира в Лопян. Защо избрахте точно това място?


Заради свежия въздух и чистите води на високопланинската река Черна. Използваме извора на реката за производството на трапезната сребърна вода. Доказано е във времето, че водите на  реката са подходящи за производство на напитки, защото са богати на кислород. Традицията също наклони везните в полза на Лопян. Създадохме новото производство на мястото, където е била родната къща на моята майка, а там се е произвеждала най-вкусната боза в района, като за целта също са използвали вода от река Черна. Спомням си, че преди доста години в същия район се произвеждаха и безалкохолни напитки. 


По пътя на реализацията на идеята срещнахте ли някакви спънки?


Община Етрополе ни оказа пълно съдействие и подкрепа. Още на третия ден, след като внесох инвестиционното предложение, получих положително становище. Изградихме цеха, спазихме всички изисквания за безопасност, за което получихме съответните разрешения за ползване.
С държавните институции обаче никак не беше лесно. Минахме през три министерства и четири държавни агенции. Те просто си прехвърляха топката, защото друг такъв продукт – сребърна трапезна вода, в България няма. Поне засега. В бъдеще може и да се появи, но едва ли ще бъде с такива добри параметри, каквито има нашият продукт. Тук искам да вметна, че в България се произвежда сребърна вода, но тя не е трапезна. Продава се в малки шишета в аптеките, с лечебна цел.
Имахме известни трудности, докато затворихме цикъла на производството. Произвеждаме и бутилките за водата. Предлагаме я в две разфасовки – половин литър и пет литра. След поставяне на капачката, правим едно допълнително запечатване за защита. Самата защитна капсула е от термосвиваемо фолио. Запечатването става чрез обдухване с топъл въздух. Използваме скъпи материали, поради това, че продуктът трябва да бъде  добре защитен от слънчева светлина и други външни влияния.


Казахте, че в бъдеще едва ли ще бъде производен аналогичен продукт с толкова добри показатели. Защо смятате така?


Нашите методи за производство на сребърна трапезна вода са природосъобразни. Чрез тях успяхме да премахнем всички тежки метали, а сме запазили полезните съставки. Освен това сме постигнали много добро рН - 7.7, а най-доброто е 7.4. Всеки може да се информира за съдържанието на водата от етикета на бутилката. Гарантирам, че данните са достоверни. Що се отнася до вредните ешерихия коли, коли форми и ентерококи, за тях въобще не може да се говори при сребърно йонизиране. Разполагам с протоколи от изследвания на водата, направени в две лицензирани лаборатории, като едната е с акредитация към Световната здравна организация. Те потвърждават думите ми. Периодично, на всеки три месеца, се вземат проби за изследвания. Това е абсолютно задължително. Представяме резултатите в Районната здравна инспекция. Оттам ни издават сертификат с показателите на водата. Всъщност Министерството на здравеопазването и РЗИ са органите, които ни контролират.


Трапезната сребърна вода става ли за ежедневна употреба?


Разбира се, цялото ми семейство пие ежедневно от тази вода, и то в неограничени количества. Тя няма как да навреди. Напротив, полезна е, защото прочиства организма. Осведомяваме се за действието й чрез обратна връзка с наши клиенти. Сред тях е СПА център в един от големите градове на страната.  


Трапезна сребърна вода Aspring се продава в търговски обект на ул. "Преслав" 20 /склад на фирма за търговия на едро "Мадона" с управител Малин Цоловски/ в Ботевград.