Младши инспектор Веселин Йотов от Районна служба ПБЗН-Ботевград спечели първа награда в направление "Пожарогасителна и спасителна дейност" на годишните награди „Пожарникар на годината 2015”. Официалната церемония, с която ръководството на МВР за 21-ви пореден път отличи служители в ГД ПБЗН, проявили висок професионализъм и постигнали високи успехи в работата си през изминалата година, се проведе в Централния военен клуб в София. Сред официалните гости беше и заместник областният управител Николай Николов.


Младши инспектор Веселин Йотов получи престижния приз заради участието си в ликвидирането на 71 произшествия, възникнали на територията на община Ботевград през изминалата 2015 година. Сред тях е и тежкият пътен инцидент, за щастие завършил благополучно, при който цистерна с пропан-бутан се преобърна, скъса мантинелите и увисна на един от виадуктите на АМ „Хемус“. Тогава бързата и адекватна реакция и високият професионализъм и самообладание, проявени от служителите на РД ПБЗН – София, спасиха живота на шофьора на цистерната и предотвратиха възникването на аварийна ситуация. В професионалната биография на младши инспектор Йотов влиза и спасяването и извеждането на повече от 15 души при верижната катастрофа в тунел „Витиня”. Наградата си Йотов получи от главния секретар на МВР - главен комисар Георги Костов.


Отличието за най-доброто доброволно формирование на 2015 година също дойде в Софийска област. Наградата спечели Доброволческият отряд на община Етрополе.


Наградените представители от Софийска област получиха специални поздравления от заместник областния управител. Г-н Николов им пожела и занапред да работят със същия ентусиазъм, храброст и несломим дух за опазване здравето и живота на хората.


Поднасяйки своята благодарност за всичко, което са направили служителите на ГД ПБЗН, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова изрази надежда, че примерът, даден от пожарникарите и доброволческите отряди, ще бъде последван от цялото общество.


На церемонията присъстваха още тримата заместник-министри на вътрешните работи – Филип Гунев, Красимир Ципов и Цвятко Георгиев, директорът на СДВР Младен Маринов, Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.


Комплексната награда „Пожарникар на годината 2015” бе заслужена от главен инспектор Валентин Николов, началник на Районна служба ПБЗН-Дългопол.