Заместник-председателят на парламентарната група и говорител на АБВ Мариана Тодорова започна обиколката си на Софийска област от Ботевград.  Тя се срещна с кмета на общината Иван Гавалюгов , а след това разговаря с ботевградчани.
Мариана Тодорова е единственият представител на Ботевград в 43-то Народно събрание. Тя е избрана от 25 МИР в София, но е получила одобрение на ръковдството на АБВ да отговаря и за Софийска област. Мариана Тодорова е завършила езикова гимназия в Правец, а след това Софийския университет, специалност културология. Има специализации за лидери в Югоизточна Европа в Харвард Кенеди Скуул, за млади европейски лидери в Държавния департамент на САЩ и в Китайската академия за управление. Главен асистент в Инситута за изследване на обществата и знанието към БАН. В периода 2012–2014 г. е работила в локалния офис на евродепутата Ивайло Калфин. От 2008 до 2012 г. е старши експерт по наука, висше образование, вътрешна политика и социални политики в Администрацията на Президента на Република Бълария. Тя е доктор по философия и научно прогнозиране (футурология), главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието, БАН.
В 43-то народно събрание Мариана Тодорова е член на  Комисията по труда, социалната и демографската политика и на Комисията по образование.
Основният въпрос, който поставиха ботевградчани по време на срещата с депутата Мариана Тодорова тази вечер, бе за сигурността . "Ботевград е на едно от челните места по компактно ромско население, в същото време съставът на полицията за последните десет години е намалял от 130 на ...25 служители” – заявиха присъстващи в залата. Мариана Тодорова се ангажира да зададе актуален въпрос към вътрешния министър Румяна Бъчварова, когато се обявяват конкурси за нови служители, на какъв принцип се разпределят между районните управления. „Бюджетът на МВР е един милиард лева, той е много по-голям от бюджета за образование, за армията и за други ведомства. В същото време обаче в полицията ни не достигат хора, няма средства за издръжка. Една от причините е, че във вътрешното ведимство масово се пенсионираха служители, на които по закон трябва да се изплатят по 20 заплати. Това е един порочен кръг – заяви М. Тодорова.
По време на срещата   стана ясно, че Иван Минев, шеф на газовото дружество „Правец газ” и бивш кмет на Ботевград от 1990 г, е изпратил предложение до всички парламентарни групи в Народното събрание какъв вид да има бюлетината за предстоящите парламентарните избори, за да се избегнат възможности за манипулиране на вота. Иван Минев предлага бюлетината да бъде кръг, разделен на сектори, в които да се изписват имената на политическите партии. По този начин се избягва номерацията и така агитирането за определен номер ще бъде обезсмислено. Освен това хората, които са неграмотни или не могат да четат на български език, практически  няма да могат да гласуват. Според вносителя на предложението по този начин се намалява до минимум възможността да се купуват гласове и да се манипулира вота.
Мариана Тодорова покани Иван Минев в парламента, за да представи идеята си пред парламентарната група на АБВ.