И пред съда и пред журналисти Владимир Пелов заяви, че нито познава двамата братя, нито е извършил това престъпление. Посочи, че от близо година той е удобната жертва за прокуратурата и областната дирекция на МВР в София, които постоянно го набеждавали за различни престъпления. Според него това било, за да си подобрят статистиката на разкриваемост на престъпленията.


Следите от барут по суичъра пък Пелов обяснява с това, че синът му ходел на стрелбище в София. Момчето днес беше в съда.


"Нямам никакъв мотив да ги убивам“, категоричен бе Пелов. Той заяви, че преди около месец в Ботевград започнали да се разпространяват анонимни листовки, в които го обвиняват, че е замесен в „бомбен атентат“.


„След тази анонимна листовка започнаха да ме проверяват по три пъти на ден, а преди това - когато се сетят“, коментира обвиненият за убийството.


 


„Барутните частици за мен са привнесени, може да са от баретите, които ме влачиха, от колите в полицията, от всичко може“, смята Пелов.


Ако бъде признат за виновен за убийството в Ботевград, Пелов може да получи 15-20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.


Пелов е удобен да изкупи вината на истинския убиец, смята адвокатката му – Марияна Айдарова. „Чухме изявление дори на министър-председателя кой е убиецът“, подчерта юристът и определи това като недопустимо.


По думите й, нямало официални данни, че е нарушавал мярката си. Ако очевидци са го виждали, е следвало да уведомят полицията, напомни защитата.


Тя обясни, че във въпросната вечер съседите на Пелов от първия етаж са го извикали и понеже не им се обадил, решили, че явно не е вкъщи. Адвокатката твърди, че в нощта на убийството Пелов бил у дома. Затова тя поиска от съда да бъдат разпитани двама свидетели, които да потвърдят, че в периода 19.00 ч. - 21.00 ч. клиентът й е бил вкъщи. Синът му излязъл в 19.50 ч. за работа и оставил баща си вкъщи.


Съдът обаче не допусна тези разпити.


Не беше уважено и искането на адвокатката за експертиза, тъй като клиентът й страдал от глаукома. Зрителните възможности на Пелов били далеч под необходимото, за да извърши убийството, особено в тъмната част на денонощието, според адвокатката.


Решението на съда не е окончателно, а може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд на 5 април.