От вчера в сградата на общината вече функционира нова пропускателна система. До входа/изхода е изградена кабина за дежурния охранител. Той регистрира всеки гражданин, който влиза в общинската администрация. Достъпът на гражданите до служители, чиито работни помещения са разположени по етажите, се осигурява чрез пропускателна карта. Тя се издава само на граждани с предварително записан  приемен час. За целта предстои на страницата на общината да бъде обявено приемното време на общинското ръководство, на  общинските служби, отделите и дирекциите. Уговарянето на приемен час може да става и по телефона. Указател на цялата общинска администрация е публикуван  на сайта на общината.  


„Беше време да се осигури по съвременен начин на достъпа до сградата на общинска администрация Ботевград. Почти в цялата държава в подобни институции е организиран достъпът по подобен начин. В никакъв случай поставянето на тази система не е за цел да ограничава достъпа на граждани до администрацията, напротив, по този начин както гражданите, така и общинските служители ще могат да си вършат работата по-добре. Считам, че качеството на обслужването на гражданите ще се повиши.“ – заяви кметът Иван Гавалюгов на днешната среща с журналисти. „До този момент имаше някакъв контрол, но считам, че той не беше достатъчен. Според мен не е редно всеки да влиза във всякакво състояние и във всякакъв вид в общината“ – заяви още той.


За достъп до информационния център, касата и изнесеното работно място на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, които се намират на партерния етаж, пропускателна карта няма да се издава. 


На партерния етаж на общината е разположена и приемна за граждани. Там се обслужват хора с увреждания, както и възрастни хора, които не могат да се изкачват по стълбите.  За инвалидите се отворя аварийният вход/изход на община. Оттам ще минават и официалните гости на общината.